Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Marknaden kan inte rädda förlossningsvården

För att förlossningsvården i Stockholm inte ska hamna i kaos de närmaste åren behöver politiken ta sitt ansvar och planera långsiktigt för både förlossningsplatser och personalutbildning. Det kan inte marknaden göra, replikerar Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromwall.

Publicerad: 20 december 2013, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdvalFörlossningsvård

Dagens kaotiska situation inom förlossningsvården hade kunnat undvikas. Redan år 2009 skrev Vänsterpartiet i sin budgetreservation att Stockholms läns landstings borde inrätta en ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus. I vår senaste budget upprepade vi för fjärde gången att en ny förlossningsklinik borde inrättas i egen regi på S:t Görans sjukhus, samt la till att förutsättningarna för att inrätta en förlossningsklinik vid Huddinge sjukhus efter modellen Södra BB vid Södersjukhuset borde utredas.

I och med att nya Karolinska sjukhuset kommer ha färre förlossningsplatser och detta varit känt länge är det än mer än anmärkningsvärt att den borgerliga majoriteten inte planerat förlossningsvården mer ansvarsfullt. De har inte agerat utan hoppas på att vårdval förlossning ska agera åt dem. Och nu har Praktikertjänst i samarbete med Sophiahemmet byggt en förlossningsklinik, egentligen enligt alla konstens regler utifrån den grundläggande idén om vårdval. Vi hade föredragit att den politiska ledningen haft en bättre framförhållning, vi hade föredragit en utbyggnad av förlossningsvården i egen regi och vi hade föredragit en mer planlagd process – kanske allra främst ur ett kompetensförsörjningsperspektiv. Med bättre framförhållning, en mer succesiv utbyggnad och en tydligare personalpolitik skulle vi inte behöva befinna oss i dagens oerhört sårbara situation för länets blivande föräldrar.

När BB Sophia rekryterar sina drygt 80 barnmorskor resulterar det i en flyttkarusell från övriga förlossningskliniker av personal, och i slutändan en barnmorskebrist på dagens förslossningsklinker som i sin tur medför att dessa får dra ner på sina platser. Innan personalomflyttningen fallit på plats finns det stor risk att många som ska föda hänvisas både inom- och utomläns i mycket större utsträckning än dagens 7 procent av alla födslar.

Den politiska majoriteten borde ha tagit sitt ansvar och planerat förlossningsvården istället för att överlämna ett så viktigt område till marknadens krafter att lösa. Vi vet också att det till år 2020 behövs ytterligare 400 barnmorskor och 130 gynekologer och att utbildningstakten därför måste öka. För att förlossningsvården inte ska hamna i kaos de närmaste åren behövs att politiken tar sitt ansvar, det ansvar medborgarna gett den, och planerar långsiktigt för både förlossningsplatser och personalutbildning. Det kan inte marknaden göra.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Gunilla Roxby Cromwall, gruppledare (V) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdvalFörlossningsvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev