måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

M vill stängsla in sjukhusen i Skåne

Publicerad: 9 september 2021, 11:11

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) föreslår att sjukhusområdet stängslas in. Foto: Region Skåne

Efter måndagens gängbråk utanför Skånes universitetssjukhus i Lund vill regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) stängsla in sjukhusen. Förslaget får kritik av oppositionen, rapporterar P4 Malmöhus.

Ämnen i artikeln:

TrygghetHälsaSäkerhetSjukhus

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


I måndags drabbade två gäng samman i ett storbråk utanför Skånes universitetssjukhus i Lund. Ett femtiotal personer deltog i stridigheterna. Sjukhusledningen gick upp i stabsläge och tvingades bland annat leda om en del av ambulanstrafiken då bråk pågick direkt utanför akuten. 

Händelsen får regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson att lansera om ett gammalt förslag om att inhägna sjukhusen i regionen.

– Sjukhusmiljön får aldrig bli en skådeplats för kriminella element eller våldsamma aktiviteter inne på sjukhusområdet. Det handlar om att öka tryggheten, och då kunde en inhägnad göra det mer otillgängligt för den här sortens aktiviteter, säger han till P4 Malmöhus.

Så kallade ”gated hospitals” var på förslag första gången redan 2017. Men förslaget gillas inte av alla. Socialdemokraternas gruppledare i regionen Henrik Fritzon anser att inhägnader är fel väg att gå, eftersom sjukhusen då framstår som mer otillgängliga – inte bara för dem som bråkar.

– Jag tycker verkligen att detta är ett för tillspetsat förslag, säger han till P4 Malmöhus.

– Sjukhusen ska vara tillgängliga. Våra sjukhus är till för sjuka människor och de ska känna sig välkomna dit.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev