lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

M och L: Vaccinkrav för nyanställda i vården

Publicerad: 1 oktober 2021, 07:52

Rimligt att man är vaccinerad om man ska vårda äldre och sjuka, menar Moderaterna och Liberalerna. Foto: Mikael Fritzon/TT

Alla som nyanställs inom vården måste vara vaccinerade mot covid-19. Det anser Moderaterna och Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenLena HallengrenModeraternaHälsaVaccinationer

— Det är rimligt att om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre att man är vaccinerad, säger M:s socialpolitiska talesperson Camilla Walterson Grönvall.

Moderaterna kräver att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för hur situationen ska hanteras. Liberalerna vill samtidigt att smittskyddslagen förtydligas.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att vaccinationskrav vid anställning är en senare fråga och vill först lösa situationen för de som redan arbetar inom vård och omsorg.

— Den som arbetar inom vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad, det är arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Hallengren till radion och uppger att hon ska kalla arbetsmarknadens parter för att höra hur planerna ser ut för att personalen ska vara vaccinerad.

LÄS MER: SKR efter nya dödsfall: ”Få vill ha tvångsvaccinering”.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev