måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”M klarar inte att lösa vårdkrisen”

Det duger inte att skylla på den nuvarande regeringen. Moderaterna i Stockholms läns landsting har under sin tid vid makten totalt struntat i personalpolitiken, vilket resulterat i en vård i kris. Att rekrytera och behålla personal är ett långsiktigt arbete.

Publicerad: 5 maj 2017, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Ulf Palm


Ämnen i artikeln:

HälsaVårdplatserSjuksköterskor

REPLIK Det blir allt svårare för invånarna i länet att få vård enkelt och snabbt. I dagsläget är över 500 vårdplatser stängda. Vårdpersonalen går på knäna.

Efter över 10 års alliansstyre i Stockholms län landsting står det klart att Moderaterna inte klarar av att lösa vårdkrisen. Moderaterna har under sin tid vid makten totalt struntat i personalpolitiken. Därför har arbetsmiljön kraftigt försämras, personal slutar och vårdplatser stängs. Störst är bristen på sjuksköterskor. Även fler specialistläkare och erfarna undersköterskor behövs.

Samtidigt skenar kostnaderna för övertidstimmar, hyrpersonal och sjukskrivningar. Larmrapporter om äventyrad patientsäkerhet kommer från personalgrupper och fackförbund – senast inom barnsjukvården på NKS.

Att rekrytera och behålla personal kräver ett långsiktigt arbete och ansvar för löneutveckling, arbetstider, fortbildning och utbildning. Hur har den moderatledda alliansen kunna missa detta i så många år? Det duger inte att skylla på den nuvarande regeringen eftersom Moderaterna har haft regeringsmakten i tio av de tolv år som Alliansen styrt i Stockholm läns landsting.

I sin debattartikel (DS 2017-04-29) gav inte landstingsrådet Peter Carpelan (M) något besked om hur vårdcentralernas kroniska underfinansiering ska stoppas. Vi socialdemokrater föreslog redan i förra årets S-budget en satsning på 600 miljoner kronor för att stärka primärvården. Detta är nödvändigt för att öka tillgängligheten till vård och satsa på personalen.

Dagens avancerade hälso- och sjukvård kräver specialister. Det fattas 2 100 specialistsjuksköterskor framtill år 2025. Vi socialdemokrater föreslog i vår budget förra året en akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor (AST) med bibehållen lön för att få fler grundutbildade sjuksköterskor att kunna studera. Den nuvarande regeringens satsning för att stödja landstingen att införa AST:en riskerar att falla platt i Stockholms läns landsting eftersom Moderaterna inte tar ansvar och satsar långsiktigt.

Vi socialdemokrater kräver att de positiva erfarenheterna av nya flexibla arbetstidsmodeller med arbetstidsförkortning på exempelvis akutmottagningen på Karolinska Sjukhuset i Huddinge sprids till fler verksamheter. Detta behövs för att ge personalen återhämtning, sänka sjukfrånvaron och nyrekrytera personal.

Stockholms läns landsting ligger långt efter att värdera vårdpersonalens arbete efter kompetens, erfarenhet, utbildning och akademiska meriter. Vi socialdemokrater har återkommande kritiserat det moderatledda alliansstyret för att inte driva på arbetet med kompetensstegar och en tydlig löneutveckling som gör att det lönar sig att stanna kvar i verksamheter och fortbilda sig. Det är dags för det nu!

Vi socialdemokrater upprepar: Stockholm har ekonomiska förutsättningar som andra landsting bara kan drömma om. Låt oss satsa på personalen och skapa en trygg och tillgänglig vård för invånarna i länet!

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd med ansvar för personalfrågor, Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev