Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

M: ”Förbjud inte kvinnor att bli surrogatmammor”

Ingen kommer att tvinga politiker att bli surrogatmammor. Därför borde politiker sluta förbjuda de kvinnor som faktiskt vill. Om min syster fick beskedet att hon själv inte hade förmågan att bära ett barn skulle jag inte tveka en sekund att bära barnet åt henne.

Publicerad: 3 mars 2016, 10:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSurrogatmödraskap

Replik. Emma Henriksson (KD) jämförde i Dagens Samhälle (24 februari) surrogatmödraskap med kvinnohandel och exploatering av socialt och ekonomiskt utsatte kvinnor.

Det är ett problem är att Emma Henriksson bygger sina argument helt och hållet på eget tyckande och ideologi snarare än utifrån fakta, forskning och berättelser från människor med erfarenhet av surrogatmödraskap. I stället för att erkänna den ideologiska bakgrunden till sitt tyckande skyller hon på utnyttjandet av kvinnor.

Samma argument har lyfts av Ung vänster - att surrogatmödraskap borde förbjudas helt eftersom det innebär ett utnyttjande av kvinnor som inte kan tala för sig själva.

I ett av världens mest jämställda länder fortsätter vi alltså lägga en tjock och kvävande offerkofta på kvinnor och målar ut det kvinnliga könet som det svaga könet.

Även i utredningen kan vi läsa orden: ”Det är svårt att försäkra sig om att det föreligger ett informerat samtycke”.

Det är svårt att förstå den slutsatsen eftersom utredaren själv räknar upp exempel på den forskning som finns om hur det generellt inte alls förekommit särskilda risker varken för barn eller surrogatmammor. Och att det snarare visat sig att surrogatmammor haft väldigt goda upplevelser.

Det räcker nu. Låt kvinnor bestämma över sina egna liv och sina egna kroppar.

Om min syster fick beskedet att hon själv inte hade förmågan att bära ett barn skulle jag inte tveka en sekund att bära barnet åt henne.

Varför ska jag inte kunna låna ut min livmoder på samma sätt som jag skulle donera en njure?

En graviditet och förlossning är det mest naturliga en kvinna kan genomgå. (Till skillnad mot att genomgå en njurtransplantation). Och jag skulle inte vara ett dugg orolig för några risker.

Är det något land i världen som skulle kunna få surrogatmödraskap att fungera så är det Sverige. Hur? Därför att vi i Sverige aldrig skulle tillåta att kvinnor säljs på svarta marknaden.

Vi skulle med alla lagar och regler och en sjukvård i världsklass säkerställa att surrogatmödraskap sköttes lika väl som all annan donation. Varför? Därför att vi menar allvar med jämställdhet.

Vi menar allvar med att kvinnor ska få ta sina egna beslut och vi vet att kvinnor är starka individer med förmågan att göra just detta.

Vi måste sluta låta debatten handla om eget tyckande och på allvar börja förlita oss på den forskning som finns i ämnet.

Ingen kommer att tvinga politiker att bli surrogatmammor. Därför borde politiker sluta förbjuda de kvinnor som faktiskt vill.

Sophia Ahlin, vice förbundsordförande Öppna moderater

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev