Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

M bör driva på för statlig vård

Makten över den högspecialiserade sjukvården bör tas från lokalpolitikerna och flyttas över till staten. Så gjorde man i Norge för femton år sedan vilket gett en större patientsäkerhet och effektivitet, skriver Melker Andersson (M) i Hedemora som vill att Moderaterna driver frågan i Sverige.

Publicerad: 7 januari 2016, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Patientsäkerhet

Den tidigare ordföranden för SBU (statens beredning för medicinsk utveckling) Måns Rosén fick våren 2014 regeringens uppdrag att se över hur den högspecialiserade vården kan utvecklas genom ökad koncentration.

För en tid sedan kom utredaren med sitt betänkande kring den högspecialiserade vården i landet. Han beräknar att minst 500 dödsfall varje år skulle kunna undvikas om den högspecialiserade vården koncentrerades till färre sjukhus.

Det är ett faktum att kvaliteten i vården varierar mellan de olika landstingen för olika behandlingar. I stället för att landstingen ska ”tävla om” att kunna ge exakt samma vård på samma nivå, bör sjukhus specialisera sig, vilket ger en högspecialiserad vård med riktigt skickliga läkare.

Rosén anser, att regeringen bör ge Socialstyrelsen i uppdrag att koncentrera olika typer av avancerade ingrepp.

Hösten 2014 lovade den nytillträdda regeringen landstingen 2 miljarder kronor för att skapa en mer tillgänglig och jämlik cancervård i hela landet.

I en debattartikel i AB (18 okt.-14) konstaterar sjukvårdminister Gabriel Wikström bland annat, att visserligen ligger ansvaret för sjukvården främst på landstingen, men att skillnaderna mellan landstingen är oacceptabelt stora.

Även om landstingen har huvudansvaret för sjukvården menar Wikström att staten självklart har ett ansvar för att skapa jämlika förutsättningar över landet.

Jag kan bara instämma i detta.

Lägger man till det faktum att, eftersom de flesta landsting går med stora ekonomiska underskott år efter år (inte minst ”mitt” Landstinget Dalarna), bör sjukvården i Sverige reformeras i grunden.

Makten borde tas från lokalpolitikerna och föras över till staten. Så gjorde man i Norge för femton år sedan. Vid sekelskiftet var den norska hälsovården i kris med svarta hål i ekonomin, långa köer och stor ojämlikhet i vården.

Specialistsjukvården och sjukhusen är nu organiserade i fyra regionala hälsoföretag enligt koncernmodell med staten som ägare.

Kommunerna svarar fortsatt för primärvården. Enligt professor Olav Helge Förde vid universitetet i Tromsö är vårdtjänsterna i hög grad jämlika och både kvalitetskontroller, patientsäkerheten och den medicinska forskningen har blivit effektivare.

Att staten måste förhandla med landstingen innan något genomförs, som till exempel de utlovade 2 miljarder kronorna, är ”som att höja veckopengen till någon som inte bäddar sängen” för att citera före detta överläkaren Ulf Ljungblad från en debattartikel i GP år 2013.

I Sverige är det bara KD och vissa ledande liberaler som lyft frågan om de framtida huvudmannaskapet för sjukvården.

Jag vill att även Moderaterna tar upp en gammal tanke; att lägga ned landstingen och att den specialiserade sjukvården överförs till statligt ansvar i stil med så som gjorts i Norge.

Melker Andersson, (M) Kommunpolitiker och fd landstingspolitiker Hedemora

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Patientsäkerhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev