söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Lunds anställda sämst på att följa hygienrutinerna

Publicerad: 6 maj 2021, 11:52

Att desinficera händerna före patientnära arbete är den hygienrutin som är svårast att följa för den kommunala vård- och omsorgspersonalen.

Foto: Anna Hållams/Bildbyrån

Vårdbiträden sämst – arbetsterapeuterna bäst. Nya mätningar visar på stora skillnader mellan kommunerna vad gäller hygienrutiner i vård och omsorg, även om de blivit bättre på att följa reglerna.

Ämnen i artikeln:

SKRHälsaÄldresjukvårdÄldrevårdHemtjänst

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som varje år mäter hur de så kallade basala hygienrutinerna och klädreglerna följs bland medarbetare inom vård och omsorg. I år deltog 18 regioner och 140 kommuner. 

Resultatet visar att andelen som följer reglerna har ökat både i kommuner och regioner. Den största förbättringen syns i kommunerna där andelen som följt samtliga åtta delar av reglerna ökat från 64 procent hösten 2020 till 67,6 procent våren 2021.

Bland de regionanställda var det nu 83,4 procent som följde alla regler när mätningen gjordes jämfört med 81,7 procent hösten 2020. 

Den del som kommunanställda är bäst på är att använda handskar korrekt. Bestämmelsen om att desinficera händerna före patientnära arbete är de däremot sämst på att följa. 

På klädområdet är skillnaderna små mellan kommunerna, men något fler följer föreskrifterna om att ha kort eller uppsatt hår än dem om att inte bära klockor, ringar eller armband. 

Resultaten från kommunerna visar också att hygienrutinerna följs bättre inom hemtjänst och hemsjukvård än på särskilt boende. 

Skillnaderna mellan kommunerna är dock stora. Medan alla anställda i Olofström och Åre följde samtliga hygienrutiner var det färre än 40 procent av de anställda i Lund som gjorde det vid mättillfället. Susanne Leijon, medicinskt ansvarig sjuksköterska på vård och omsorgsförvaltningen i Lund, säger att kommunen ännu inte har hunnit analysera resultaten och att hon därför inte vill uttala sig om orsakerna.

Klädreglerna följdes av samtliga kommunanställda i Gävle, Krokom, Sotenäs, Tierp och Östra Göinge. Men i Eksjö och Helsingborg var det färre än 70 procent av de anställda som följde alla klädregler. 

Mätningen visar också på skillnader mellan olika yrkesgrupper. Arbetsterapeuter var bäst på att följa hygien- och klädreglerna i kommunerna med en efterlevnad på över 80 procent. Sämst var vårdbiträden där knappt 60 procent följde alla regler. 

Läs mer: Norska coronakommissionen: Norge inget undantag – äldrevården hårt drabbad 

Fakta

De fyra klädregler som mäts

 

Andel med korrekt arbetsdräkt

Andel fria från ringar, klockor och armband

Andel med korrekt skötta naglar

Andel med kort eller uppsatt hår

 

De fyra hygienrutiner som mäts

 

Andel som desinfekterat korrekt före patientnära arbete

Andel som desinfekterat korrekt efter patientnära arbete

Andel med korrekt användning av handskar

Andel med korrekt användning av plastförkläde

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev