Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Lönehöjningar på Akademiska – facket kritiskt

Publicerad: 19 januari 2022, 12:30

Omkring 800 sjuksköterskor och barnmorskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala berörs av lönehöjningarna.

Foto: Christine Olsson

Alla sjuksköterskor och barnmorskor i slutenvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala får 2 000 kronor i löneförhöjning. Men Vårdförbundet hade hellre velat se andra satsningar.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaSjuksköterskorLönerBarnmorskor

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Lönetillägget på 2 000 kronor i månaden gäller tills vidare från den 1 januari och omfattar omkring 800 sjuksköterskor och barnmorskor på Akademiska enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala. 

– Vi hoppas att det ska leda till att vi kan rekrytera och behålla våra sjuksköterskor på sjukhuset och framför allt öppna fler vårdplatser, säger Anna Wadenhov, hr-chef på Akademiska sjukhuset, till P4 Uppland.  

Intervjuer med sjuksköterskor som slutat har visat att löneutveckling är ett område där sjukhuset behöver bli bättre, framhåller hon för radiokanalen. 

Vårdförbundets ordförande i Uppsala Kristian Hjertén välkomnar satsningar på deras medlemmar, men tycker att arbetsgivaren har prioriterat fel. 

– Vi tror inte att det här är rätta sättet att göra det på. För att få återhämtning behöver vi bli fler och för att bli fler behöver arbetsgivaren bli mer attraktiv, säger han till tidningen Vårdfokus.  

I stället vill han bland annat se satsningar på särskilt yrkesskickliga och introduktion av nyanställda. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev