Sjukvård
Livsmedelsverket: Så kan bättre sjukhusmat korta vårdtiderna
Publicerad: 21 november 2022, 10:59
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Det går en rät linje mellan undernäring och ökad risk för trycksår hos äldre som vårdas sjukhus. Trots detta slarvas det med måltidskvaliteten i vården, skriver Livsmedelsverket i en rapport. Tidsbrist, dåligt samarbete och bristande kunskap pekas ut som bovar i dramat.
God kost kan vara en genväg till kortare vårdtider inom slutenvården. Det menar Livsmedelsverket som i dag presenterar en genomgång av Sveriges regioners måltidsverksamheter.
Enligt rapporten påverkas måltiderna negativt av tidsbrist då vårdpersonalen är överbelamrad till den grad att det är svårt att hinna med måltidsarbetet. Livsmedelsverket ser också en brist på samarbete inom regionerna, där vårdavdelningar och måltidsverksamheter inte ”samarbetar tillräckligt kring måltiderna”. Det saknas också något gemensamt uppdrag som säger att de ska samarbeta.
– Det är oroväckande att måltiderna inte prioriteras högre, med tanke på att många patienter är eller riskerar att bli undernärda, säger Emelie Eriksson, projektledare för Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Än värre är att vården inte tycks förstå värdet av måltiderna för patienternas välbefinnande. Livsmedelsverket hävdar att så många som var fjärde patient över 80 år har en ökad risk för trycksår till följd av undernäring. Myndigheten pekar på en ”bristande nutritionskunskap i vården” där hela 75 procent av regionerna upplever att läkare och vårdpersonal inte har adekvat kunskap om matens betydelse. Snarare hänger den kompetens som finns på att enskilda personer i vårdpersonalen när ett personligt intresse i frågan.
– Måltiderna är en viktig del i den medicinska behandlingen. Det är dags att vårdens beslutsfattare ser värdet av sjukhusmåltiderna och ger personalen rätt förutsättningar i form av kunskap, tid för måltidsarbetet och bättre möjligheter att samarbeta, menar Emelie Eriksson.
Men det finns också ljusglimtar i rapporten. Bland annat pekar Livsmedelsverket på det positiva i att 15 av 21 regioner i dag erbjuder måltider under alla dygnets timmar, samt att det finns en bredd av rätter för patienter att välja på.