söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Mats Reimer: LIF vill sälja mer overksam hostmedicin

Förskrivningsrätt för farmaceuter på apoteken tjänar snarare ekonomiska intressen än primärvårdens intresse av avlastning, menar barnläkaren Mats Reimer i en replik till Läkemedelsindustriföreningen.

Publicerad: 12 januari 2016, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En slurk placeboeffekt.


Ämnen i artikeln:

HälsaLäkemedelPrimärvårdApotek

I sin artikel i Dagens Samhälle föreslår Anders Blanck och Jonas Vikman från LIF, Läkemedelsindustriföreningen, att apoteken skulle kunna avlasta primärvården om farmaceuter gavs förskrivningsrätt för vissa receptbelagda mediciner. De exempel de nämner är ”kortisonsalvor i mindre förpackningar mot lindrigare eksem. Eller de vanligaste typerna av hostmedicin”. Men svag kortisonsalva i små förpackningar är redan i dag receptfritt, och samma sak gäller de flesta hostmediciner.

Det finns på apoteken många gammaldags läkemedel som registrerades för länge sedan när kraven på dokumentation var betydligt lägre. Hade de varit skadliga hade de nog plockats bort, men de som verkar harmlösa tilltåts vara kvar trots att de sannolikt bara har placeboeffekt. Några exempel där jag inte tror att dokumentationen skulle ha räckt till för en nyregistrering i dag är Bafucin, Strepsils och Mucoangin; halstabletter utan någon vettig medicinsk funktion. Även för hostmediciner är dokumentationen dålig, och det gäller även de receptbelagda. Det är skälet till att hostmediciner inte är subventionerade, det vill säga de ingår inte i högkostnadsskyddet. Även när det behövs recept får patienten betala helt ur egen ficka.

I en färsk sammanställning av den forskning som finns fann Cochraneinstitutet inga övertygande bevis för att hostmediciner fungerar bättre än placebo:

”There is no good evidence for or against the effectiveness of OTC [over the counter] medicines in acute cough.”

Det finns en mindre studie från Iran som tyder på att honungsvatten till och med fungerar bättre än det receptbelagda läkemedel som i Sverige säljs under namnet Desentol.

Anders Blanck och Jonas Vikman gör ett räkneexempel där de antar att en tredjedel av patienterna, som i dag passerat läkare för att få recept på hostmedicin, tryggt skulle kunna få hostmedicin direkt från farmaceuten. I så fall skulle samhället tjäna över 400 miljoner. Men premisserna för deras räknande är helt felaktiga.

För det första bör patienter med hosta och vanlig förkylning inte alls gå till läkaren, utan rätt vårdnivå är råd via 1177 eller en sjuksköterska på telefon. Anledning att besöka läkaren är i första hand diagnostik, för att kolla att inte feber och hosta beror på lunginflammation som behöver antibiotika. Att en del läkare sedan gör fel och förskriver verkningslös hostmedicin är en annan sak. Ibland kanske läkaren verkligen tror att hostmedicin nyttar, men i regel skrivs nog receptet mer som handpåläggning, trots vetskapen om att det sannolikt bara är placebo.

LÄS ÄVEN repliken på detta inlägg: LIF: Idén är inte förskrivningsrätt, men en ny sorts receptfritt

Läkaren har i varje fall inget ekonomiskt intresse av att skriva ut verkningslös medicin (förutom för att uppfylla patientens/kundens förväntningar och göra hen nöjd). Farmaceuten på det privata apoteket har däremot självklart ett ekonomiskt intresse av att sälja, och kommer därför vara mindre benägen att säga som det är: de här gamla läkemedlen fungerar inte, du kan lika gärna trösta dig med honungsvatten.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev