tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Legalisering av cannabis skulle minska lidandet

Det finns en naiv syn bland de som helt vill förbjuda droger. Den är kontraproduktiv då förbud leder till minskad kontroll och ökad användning, utan att resurser genereras som kan användas för att motverka missbruk.

Publicerad: 19 oktober 2018, 17:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En överväldigande majoritet av de som använder cannabis gör det i rekreationssyfte.

Foto: Colourbox.


Ämnen i artikeln:

NarkotikaBeroendevård

Lena Larsson förfäras över att ”Ytterligare ett land” legaliserat cannabis. Då hon är engagerad i Riksförbundet Anhöriga Mot Droger utgår jag ifrån att hon drabbats av att någon nära hamnat i ett missbruk av droger, och det vill jag börja med att beklaga, det är fruktansvärt. Men tyvärr är hon en i raden av de som ser frågan i svart eller vitt, vilket är sorgligt då det synsättet aldrig kommer att lösa några problem med narkotika, eller andra rusningsmedel heller för den delen.

En överväldigande majoritet av de som använder cannabis i Kanada, liksom i alla länder i världen, gör det i ”rekreationssyfte”. Detsamma gäller alkoholkonsumtion. Även om mörkertalet över de som har ett riskbruk av alkohol är stort, sannolikt runt en miljon svenskar, så är missbrukarna – de som fått sina liv raserade och sin hälsa förstörd – en relativt liten del, och de som sitter på parkbänken är så få i sammanhanget att de inte behöver räknas med.

Men, det finns tydliga fördelar med alkoholpolitiken, beroendevården samt socialtjänsten i Sverige och de bygger på att alkohol såväl är socialt accepterat som legaliserat. Det gör att Systembolagets monopol begränsar tillgången, att du inte är kriminell när du söker hjälp hos beroendevården samt att socialtjänsten får de resurser som krävs för att hjälpa missbrukare. Dessutom läggs omfattande resurser på prevention genom skattemedel som statens försäljning genererar.

Det finns en naiv syn bland de som helt vill förbjuda droger, en syn som också är kontraproduktiv då förbud leder till minskad kontroll och ökad användning, utan att resurser genereras som kan användas för att motverka missbruk. Att denna syn fortfarande finns är anmärkningsvärt då vi redan efter förbudstiden i USA på 1920-30-talet borde har lärt oss att förbud leder till såväl ökad konsumtion som att den organiserade brottsligheten ges fritt spelrum.

Skribenten ställer ett antal frågor kring följderna av legalisering, ekonomiska aspekter och mänskligt lidande. Låt oss därför titta på dem. År 2015 hade 23 delstater i USA till viss del legaliserat marijuana. Det året dog 17 465 personer av överdos av olagliga droger, 25 760 personer dog av överdos av receptbelagd medicin och 30 700 personer dog av alkoholrelaterade skador. Ingen rapporterades ha dött av marijuanaöverdos, enligt National Institute on Drug Abuse.

USA lägger årligen 35 miljarder dollar på kriget mot droger, ändå ökar såväl försäljning som införsel. Det är inte de som brukar som drabbas, däremot leder den illegala hanteringen till lidande, dels genom de gäng som dödar för att ta över territorier och som sprider skräck i förorterna, dels genom de knarkkrig som härjar världen över, inte minst i Mexiko där illegala producenter och distributörer hänsynslöst dödar poliser, civila och konkurrenter. Det begås drygt 20 000 mord årligen i Mexico. Folk kommer att röka cannabis, tro inget annat. Så låt dem göra det med vetskapen om att det inte är någon illegal hänsynslös knarkkartell i Mexico, eller en terroristorganisation i Afghanistan, som tjänar pengar på det.

Låt också legalisering bidra till att få slut på gängkriminalitet samt generera skatteintäkter som kan användas för ökad kontroll samt prevention, så att vi istället kan verka för att stävja missbruket. Jag använder själv inte narkotika, men ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv ser jag inget annat alternativ än att försäljningen av marijuana legaliseras och kontrolleras.

Per Glavå, Författare och skribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NarkotikaBeroendevård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev