lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Legaliserad cannabis stoppar inte alls spice

Piratpartisten Christian Engström hävdar att spicetrenden självdör om cannabis legaliseras i Sverige. Men det resonemanget är förvirrat, svarar fyra narkotikaexperter.

Publicerad: 10 november 2014, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Inget tyder på att bruket av spice minskar om cannabis legaliseras.


Ämnen i artikeln:

NarkotikaEU

REPLIK I vår debattartikel i Dagens Samhälle om den nya spicetrenden är huvudtesen att antalet nya syntetiska substanser är ändligt och att det därmed går att få detta under kontroll med utökade resurser under en begränsad tid. Vårt förslag är att folkhälsominister Gabriel Wikström tillsätter ett forskarråd som utvärderar substanserna och klassar de som är beroendeframkallande och/eller ger ett euforiskt rus snarast möjligen för att få stopp på spridningen.

Vi gör bedömningen att det är möjligt att gå igenom samtliga inom en 5- till 10-årsperiod. Forskarrådet bör även få till uppgift att ta fram materiel som tillhandahålls svenska laboratorier så att drogerna kan upptäckas i drogtestningen.

Piratpartiets Christian Engström menar i sin replik att problemet i stället kan lösas genom att legalisera cannabis. Hans argument är att spice-produkterna då försvinner och ersätts av cannabis som, i hans mening, inte är förenat med risker för brukaren.

Låt oss först klargöra forskningsläget gällande cannabis; cannabis är förenat med risker och är beroendeframkallande, det fastställde senast en forskningsöversikt över de senaste 20 åren för ett par veckor sedan.

Det är förvirrat att vilja legalisera något som är farligt, beroendeframkallande och inte direkt har någon spridning i Sverige (två procent av den vuxna befolkningen har använt cannabis det senaste året) för att hindra spridningen av en annan drog. Den faktabaserade kunskapen som visar att en legalisering skulle hindra spridningen av spice lyser dessutom med sin frånvaro.

Än finns det ingen legaliserad cannabismarknad där vi kan följa upp och se vad som händer med de legala substituten, men det är naivt att tro att de legala substituten skulle försvinna. Priset, tillgängligheten för minderåriga och ruset är fortfarande något som talar för de syntetiska cannabinoiderna.

Den substans som tros orsaka många av överdoserna säljs för drygt 100 kronor grammet på svenska sidor i dag, enligt Flashback ska det blandas minst 1/60, priset per färdigblandat gram blir då någonstans runt 2 kronor. En legaliserad och beskattad cannabismarknad kommer aldrig att kunna matcha det priset. Och, vid en legalisering kommer det att finnas drogtester för cannabis, precis som för alkohol, på arbetsplatsen eller i trafiken – viljan/behovet att fuska på drogtester försvinner inte.

Vi vet för lite om konsumtionsmönster rörande dessa substanser men de jämförelser som finns pekar inte mot att utbredningen skulle vara större i länder med restriktiv narkotikapolitik. En av de få undersökningarna om konsumtion där vi kan jämföra mellan länder är Eurobarometern, en drogvaneundersökning av 13 128 unga vuxna (16-25 år) beställd av EU-kommissionen.

Där har bland annat frågan ställts om de har använt substanser som imiterar narkotika (*), de länder där flest unga vuxna svarar att de har provat är Irland, Spanien, Slovakien och Frankrike. Undersökningen frågade även om de någon gång har använt cannabis, flest unga vuxna inom EU som svarar ja på den frågan finns i Irland, Frankrike, Slovakien och Spanien. Alltså samma länder som hade högst konsumtion av cannabis har även högst konsumtion av ”substanser som imiterar narkotika” bland unga vuxna.

Vår tro på vårt förslag kvarstår orubbat och det är vår övertygelse att kraftfulla åtgärder för att minska tillgången är rätt väg att gå.

Fotnot: (*) Originalfrågan löd: New substances that imitate the effects of illicit drugs such as cannabis, ecstasy, cocaine, ets. may now sometimes be available. They are sometimes called  (INSERT ‘local name’ such as, ‘legal highs’, ‘research cemicals’) and can come in different form, for example herbal mixtures, powders, crystals or tablets. Have you ever used such substances?

Olof Beck, professor i analytisk toxikologi och farmakologi, Karolinska Institutet

Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS

Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås, förbundsordförande i RNS

Linda Nilsson, secretary General, World Federation Against Drugs, WFAD

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NarkotikaEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev