Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Lät vaccinera administrativ personal – kritiseras

Publicerad: 28 januari 2021, 13:13

Tiohundras chefläkare förklarar det inträffade med att de inte ville låta vaccindoser gå till spillo.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Tiohundra får kritik för att det regionägda bolaget låtit vaccinera anställda på sina vårdcentraler och administrativ personal inom sjukvården i Norrtälje.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19Vaccineringen mot covid-19

Gustav Soler, specialistläkare på Prosalus, har kontaktat Region Stockholm efter att han nåtts av uppgifter kring hur regionens vårdbolag Tiohundra har genomfört vaccinationerna mot covid-19 i Norrtälje. Det handlar om att Tiohundra använt vaccindoserna till att förutom vårdpersonal på Norrtälje sjukhus även vaccinera administrativ personal samt  personalen på de två av bolagets vårdcentraler som finns i sjukhusets lokaler.

– När de vaccinerar sina egna vårdcentraler kringgår de prioriteringsordningen efter godtycke. Dessutom blir det en konkurrenssnedfördelning jämfört med andra vårdcentraler, säger Gustav Soler.

Han berättar att vaccinationerna inom Tiohundra har skapat upprörda känslor på de två vårdcentraler Prosalus driver i Norrtäljeområdet.

– Våra doktorer undrar varför tusan de andra vårdcentralerna redan är vaccinerade. Det svider hårt för vår personal. Vi har svårt nog att upprätthålla arbetsmoral med den här svåra situationen vi sitter i nu. Det skapas ett A- och ett B-lag inom primärvården beroende på vem arbetsgivaren är. Om det är en offentlig arbetsgivare eller om det är en privat arbetsgivare, säger Gustav Soler.

Dagens Samhälle har fått ett skriftligt svar från Tiohundras chefläkare Susanne Bergenbrant Glas där hon bekräftar att även administrativ personal och till exempel väktare fått ta del av vaccinet.

”Vi har fått kylt vaccin som endast håller i fem dagar, vilket komplicerat logistiken och dessutom har vi inte velat kassera några doser. När vaccinet är uppdraget från ampullen i en spruta är hållbarheten sex timmar och vaccinet får inte skakas eller utsättas för vibrationer, vilket gör att vi fått söka efter personer som funnits på plats för att inte tvingas att slänga doser”, skriver hon.

Vidare skriver hon att de doser som Tiohundra fått i uppdrag att fördela av regionen är avsedda för den egna verksamheten inom sjukhusets lokaler där de två vårdcentralerna ingår. Och att det enligt regionens riktlinjer är varje vårdgivare som får besluta om en turordning inom sin verksamhet. Att fördela vaccin till andra vårdgivare, till exempel privata vårdcentraler, är enligt henne upp till regionen.

Magnus Thyberg, avdelningschef för kunskapsutveckling på Region Stockholm, säger att man nu kommer att utreda hur Tiohundra har använt sina vaccindoser.

– När vi har skickat ut vaccinet har vi har signalerat att det här är ett ganska litet antal doser som har varit till för personal så att vi kan bedriva vården inom de verksamheter som vi har bedömt vara väldigt kritiska och under väldigt hård press under pandemin. Vårdgivarna har fått ansvar för att själva bedöma var den kritiska funktionaliteten finns inom sitt sjukhus och göra en turordning för hur man använder vaccinerna, säger han.

Ingår vårdcentralerna i den kritiska verksamheten?
– Vi får fråga hur de anser att vårdcentralerna ingår i det.

Hur ser du på att till exempel väktare och administrativ personal har vaccinerats när det blivit doser över?
– Vi har uppmanat dem att planera noga hur de använder sina doser så att de får så lite doser som möjligt över. Och vi vill att de ska ha en tanke för hur de gör om de mot slutet av dagen får doser över. Hur de ska använda dem på bästa sätt enligt den prioriteringsordning som vi har satt upp och i den turordning som man själv har tänkt sig.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev