måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Låt 1177 Vårdguiden boka tider åt patienterna

Vi vill förenkla för patienten att söka vård och samtidigt få rådgivning om sin sjukdom. Det borde räcka med ett enda telefonnummer för att komma i kontakt med vården, och därigenom också kunna boka de besök som är nödvändiga. Det skriver tre företrädare för sjukvården.

Publicerad: 17 mars 2014, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TillgänglighetHälsaPatientsäkerhet

Den svenska sjukvården håller hög kvalitet, men den är också väldigt specialiserad. Vården är organiserad efter diagnos och sjukdom, inte efter vem patienten är. Det medför att många upplever att det är svårt att söka vård på rätt ställe och att de blir hänvisade fram och tillbaka.

Vi vill förenkla för patienten att söka vård och samtidigt få rådgivning om sin sjukdom. Det borde räcka med ett enda telefonnummer för att komma i kontakt med vården, och därigenom också kunna boka de besök som är nödvändiga, oavsett om det gäller primär- eller sjukhusvård.

Vi menar att det finns många fördelar med att låta 1177 Vårdguiden, som samordnas av Inera på uppdrag av de svenska landstingen, svara i sjukvårdens telefoner. I både Stockholm och Sörmland är det sjuksköterskor vid företaget MedHelp som svarar när man ringer till 1177. Redan i dag är det möjligt i Stockholm att boka vissa tider, framför allt inom den akuta vården.

För det första underlättar det för patienterna att enkelt och snabbt kunna komma i kontakt med sjuksköterskor med lång erfarenhet, för att få råd om vart de ska vända sig och samtidigt kunna boka in besök. Det innebär att patienterna inte längre behöver vänta på att bli uppringda, ibland till och med till dagen efter.

Genom att ringa 1177 skulle patienten få hjälp och råd om var det är bäst att söka vård. Sedan flera år råder det valfrihet i hela landet. Patienten kan få upplysningar om var väntetiderna är kortast eller hur man söker vård i andra delar av landet eller utomlands.

För det andra skulle det förbättra förutsättningarna att erbjuda en likvärdig och kvalitetssäkrad medicinsk information till alla patienter i Sörmland. Det blir lättare att säkerställa att alla som svarar i telefonerna har uppdaterad information och får kontinuerlig kompetensutveckling.

För det tredje avlastar det en i dag redan överansträngd sjukvård. Det är inte ovanligt att det på en vanlig vårdcentral behövs minst två medarbetare bara för att svara i telefon. Genom vårt förslag avlastas personalen, och det blir lättare för patienter med verkligt specifika frågor att få kontakt.

Vårt förslag är naturligtvis inte helt okomplicerat. Det finns några utmaningar som måste hanteras. 1177 Vårdguiden ska, i det bästa exemplet, kunna lämna enhetliga besked för vad som gäller inom vården. Därför måste sjukvården prata ihop sig om vad som gäller när man söker vård.

Samtidigt fungerar alla vårdcentraler och mottagningar på sjukhus lite olika. Den direkta dialogen måste därför stärkas mellan landstingen och 1177 Vårdguiden, så att patienten får veta vad som gäller specifikt på just den platsen där de söker vård.

Sammantaget menar vi att det skulle vara en stor förbättring, både för patienterna och för vården, att också låta 1177 Vårdguiden kunna boka tider åt patienter.

Martin Andreasson, ordförande Inera

Andreas Winqvist, vd, MedHelp

Magnus Leivik, oppositionslandstingsråd (M), Landstinget Sörmland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev