söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Landstingen bör investera i apotekstjänster

Hälso- och sjukvården står inför enorma utmaningar, Sverige får allt fler äldre, skattebasen sviktar, många inom vården går i pension och vi har stora behov av att upprusta slitna sjukhus och vårdinrättningar. Att investera i farmaceutiska tjänster på apotek är ett sätt att öka effektiviteten i läkemedelsanvändningen och därmed trycka ned andra vårdkostnader och frigöra resurser. Det finns bara en part som kan investera i dessa tjänster: landstingen.

Publicerad: 17 december 2015, 10:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Förbättrad läkemedelsanvändning genom tjänster på apotek kan ge landstingen stora besparingar.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteRegionernas ekonomiHälsaApotek

Det är landstingen som har det övergripande ansvaret för svensk hälso- och sjukvård. Det är också de som har medlen att investera i hälsa och sjukvård. Tills nu har deras intresse kring apotek inskränkt sig till distribution. Apoteken ska distribuera läkemedel över hela landet till alla patienter. Det är den roll svenska apotek har och det är så man ser på apoteksverksamhet. Apoteken ska också se till att patienten förstår hur ett läkemedel ska tas.

I Europa finns en tydlig rörelse i att lägga mer vårdansvar på apoteken. Olika tjänster erbjuds på apotek och där det allmänna ersätter apoteken för dessa tjänster. Det kan vara följsamhetsprogram, läkemedelsuppföljning, tester, vaccinationer, förlängning av vissa recept, enklare diagnoser. Ja helt enkelt tjänster som innebär att vården förvisso betalar apoteken en ersättning, men till en lägre kostnad än om vården gör det själv, samtidigt som vården får resurser att lägga på annat.

I Sverige har hittills intresset varit svagt från landstingen för denna typ av tjänster på apotek. Landstingen har inte klarat att lyfta blicken och se utanför sjukhusväggarna för att hitta lösningar på sina problem.

På läkemedelssidan har fokus ensidigt legat på att pressa kostnader för läkemedlen och läkemedelsdistributionen. Trots att den kostnaden utgör mindre än nio procent av den totala kostnaden för landstingen. I den mån landstingen jobbar med läkemedel anställer de egna farmaceuter. I dag finns cirka 400 farmaceuter i landstingen, på apoteken finns cirka 5700.

Om vården ska klara sina utmaningar krävs det att politiker och tjänstemän i landstingen vågar tänka i nya banor. Kvaliteten i läkemedelsanvändning är dokumenterat dålig där uttag och användning dalar snabbt, där patienterna hoppar över sina läkemedel, där inhalatorer används felaktigt, där läkemedel inte hämtas ut och så vidare. Här finns enorma hälsovinster att göra genom att patienten blir friskare när läkemedlen används rätt.

I vår skrift ”Apoteksmiljarden 2 visar vi att en förbättrad läkemedelsanvändning genom tjänster på apotek kan ge stora effekter och besparingar. Apoteken har en unik position i de många mötena med patienterna, stort förtroende bland allmänheten, nationella täckning och medarbetarnas kompetens.

Landstingen behöver se tjänster på apotek som en investering som innebär att resurser frigörs som kan användas inom andra delar i vården och samhället.

I övriga EU och Norge är denna utveckling allt mer påtaglig. Det handlar om vår gemensamma vårds framtid.

Lars Birkeland, vd Kronans Apotek

Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev