Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Läkemedelsverkets fokus är patientsäkerhet

Alla läkemedel ska förvaras, transporteras och säljas på ett patientsäkert sätt. En omfördelning av läkemedel mellan apotek står i strid mot reglerna, och kan påverka patientsäkerheten negativt, skriver Läkemedelsverket i en replik.

Publicerad: 13 oktober 2015, 13:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Förvaltningsrätten har konstaterat att det nuvarande systemets restriktivitet är motiverat med hänsyn till patientsäkerheten. \


Ämnen i artikeln:

ApotekLäkemedelPatientsäkerhet

REPLIK. Läkemedelsverket bidrar till kassation av läkemedel skriver Lars Birkeland, vd på Kronans Apotek (DS 9 oktober).

Det finns tydliga regler för att partihandlare ska kunna säkerställa spårbarheten, till exempel vid en indragning. Däremot finns inga regler som garanterar att spårbarheten kan upprätthållas om öppenvårdsapotek tillåts leverera läkemedel till varandra.

Att flytta läkemedel mellan öppenvårdsapotek kan tyckas vara en kostnadseffektiv hantering, men är inte förenligt med nuvarande regelverk. Tillståndet för öppenvårdsapotek medger endast att bedriva detaljhandel med läkemedel till enskilda patienter och konsumenter.

Kronans Apotek överklagade Läkemedelsverkets beslut till Förvaltningsrätten. Domstolen avslog överklagandet och Förvaltningsrätten konstaterade att det nuvarande systemets restriktivitet är motiverat med hänsyn till patientsäkerheten.

Domstolen menade vidare att ett tillstånd till överflyttning skulle förutsätta att gällande ordning i realiteten förändrades på ett sådant sätt att det långsiktigt skulle innebära en risk för försämrad spårbarhet och därmed patientsäkerhet.

I samband med apoteksomregleringen 2009 skapades ett nytt, tydligare regelverk som baserades på fem övergripande mål:

• Ökad tillgänglighet till läkemedel.

• Bättre service och tjänsteutbud.

• Låga läkemedelskostnader.

• Bibehållen kompetens och säkerhet i läkemedelsförsörjningen.

• Tillvarata apotekens bidrag till en förbättrad läkemedelsanvändning.

Läkemedelsverket är den myndighet som har ansvar för att utöva tillsyn över apoteksmarknaden, och apotekens följsamhet till gällande regelverk är central för patientsäkerheten.

Annika Babra, enhetschef, Läkemedelsverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev