måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Läkemedel ska inte kosta mer än nödvändigt

Patienter ska inte behöva betala mer än nödvändigt för sina läkemedel. Det fel som uppstod i utbetalningarna till apoteken och som Handikappförbunden kritiserat är nu åtgärdat, replikerar Martin Forsberg på TLV.

Publicerad: 17 juni 2013, 13:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsförmånerLäkemedel

Vi beklagar att det blivit ett fel i utbetalningen av handelsmarginalen till apoteken. När vi gjorde en översyn visade det sig att bara 98,3 procent av apotekens handelsmarginal blivit utbetalad. Detta på grund av att det hade uppstått ett fel när vi införde de tekniska rutinerna i samband med omregleringen.

Detta har vi i dag åtgärdat så att apoteken får rätt ersättning. Däremot måste vi betala tillbaka för det inkomstbortfall som de haft på 1,7 procent av handelsmarginalen, vilket motsvarar 189 miljoner kronor. Totalt får apoteken drygt 4,5 miljarder kronor varje år för att expediera receptbelagda läkemedel.

Omregleringen av apoteksmarknaden var en mycket omfattande och komplicerad process. Ersättningen till apoteken höjdes med 460 miljoner per år, samtidigt som vare sig samhället eller patienterna skulle behöva betala mer för sin medicin. Flera utvärderingar, bland annat från Statskontoret, har visat att detta lyckats. Kostnaderna för patienterna och samhället har inte ökat även om man tar hänsyn till att den ersättning som utbetalats till apoteken varit något för låg under en period. Till stor del beror detta på det generiska utbytet som innebär att apoteken måste erbjuda kunderna det likvärdiga läkemedel som har lägst pris.

Frågan om hur vi ska kompensera apoteken för det inkomstbortfall de fått ville vi lösa så rättvist som möjligt. Samtidigt ska lösningen vara praktiskt genomförbar. Det vi har kommit fram till är att handelsmarginalen bör höjas tillfälligt.

Många av medlemmarna inom HSO-förbunden kommer i slutändan inte beröras alls av detta. Detta eftersom de - nu som tidigare - kommer upp i det belopp som är taket för högkostnadsskyddet för läkemedel. För en patient som inte når upp till gränsen för högkostnadsskyddet innebär den tillfälliga höjningen av handelsmarginalen att man kan få betala högst 6o kr mer på ett år för receptbelagda läkemedel. För de flesta som hämtar ut receptbelagda läkemedel på apotek blir kostnaden betydligt mindre än så. Och detta gäller alltså under en begränsad tid.

Ingrid Burman, ordförande på HSO (Handikappförbunden) är kritisk till den tillfälliga höjningen och jämför i sin debattartikel i Dagens Samhälle den 14 juni med hur Försäkringskassan skulle kunna hantera brister i tekniska rutiner. Jämförelsen haltar betänkligt, eftersom Försäkringskassans bidragssystem och apotekens handelsmarginal är två helt olika system.

Martin Forsberg, kommunikationschef Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev