Sjukvård
Lägre vaccinationsgrad i utsatta områden
Publicerad: 11 maj 2021, 10:51
”Problematiskt om man har områden med generellt lägre vaccinationstäckning och lägre immunitet”, säger Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Bengt Flemark
Att andelen som väljer att vaccinera sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden har blivit allt tydligare under våren, enligt Region Skånes vaccinsamordnare.
I dag lyfts frågan i ett möte mellan företrädare för storstadsregionerna och socialministern.
— Det är problematiskt om man har områden med generellt lägre vaccinationstäckning och lägre immunitet. Då finns en möjlighet att man kan få smittspridning igen, den risken är större om man har ett helt bostadsområde som har lägre vaccinationstäckning, säger vaccinsamordnare Per Hagstam till TT.
Region Skåne har jämfört vaccinationsgraden bland vårdcentralernas listade patienter över 65 år och funnit att färre vaccinerar sig i områden med lägre utbildnings- och inkomstnivå samt med fler utlandsfödda, som exempelvis Rosengård och Fosie i Malmö.
Medan Västra Götalandregionen håller på att sammanställa siffror visar Stockholm upp liknande scenarion som i Skåne: 85 procent av befolkningen i Bromma över 65 år har vaccinerats, motsvarande siffra för Rinkeby/Kista är 67 procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Per Hagstam tror att det kan finnas flera orsaker till en lägre vaccinationsvilja i vissa områden.
— Mycket kan bero på att man inte följer svenska medier och svenska informationskanaler, utan man får information från de tidigare hemländernas mediekanaler, säger han.
Det kan både bidra både till en större skepsis mot vaccin och en sämre kunskap om hur och när man kan boka vaccinationstid, tror han.
LÄS MER: Regionerna får nya miljarder till vård och vaccin.
På de vårdcentraler där färre tackar ja till erbjudandet jobbar personalen hårt för att vända trenden, till exempel genom att ringa upp listade patienter, enligt Hagstam.
— Det här är ingen lätt sak att åtgärda snabbt, det kommer att ta tid och det är ett arbete som kommer att pågå under hela den här vaccinationsinsatsen.
En viktig del i detta blir att samarbeta med kommuner och länsstyrelse. Han pekar på att kommunerna har bra kontaktvägar via till exempel föreningslivet och trossamfunden.
— Det handlar om att få fram bra information i rätt kanaler. Det får nog göras på många olika sätt, säger Per Hagstam.
/TT