Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

L: Värmesäkra vård och omsorg!

En ny, hållbar standard för vård och omsorgsmiljöer behöver formas för att klimatanpassa verksamheterna inför kommande värmeböljor, anser fem företrädare för Liberalerna.

Publicerad: 14 augusti 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetKlimatKommunerLiberalernaÄldreboendeSjukhusArbetsmiljöTorkan i Sverige

Sommarhettan har känts härlig för många, men ställer också till stora problem för människor. Äldre på servicehus, patienter på sjukhus och personalen som jobbar i vård och omsorg är hårt drabbade. Svensk vård och omsorg är inte rustad för extremväder. Landsting och kommuner måste rusta sig bättre för framtiden. Därför föreslår vi liberaler en nationell plan från landsting, regering och myndigheter – så att vård och omsorg klarar perioder av extremväder i framtiden.

Sommarvärmen har inte bara drabbat bönder och deras djur som riskerar svält och gett oss fruktansvärda skogsbränder. För sjuka och äldre med sämre hälsa handlar det inte bara om obehag – utan om rent medicinska risker. Många har i sommar behövt söka vård för uttorkning och andra värmerelaterade besvär. Men inte heller i vården är man förskonad från hettans och fuktens effekter. Våra sjukhus och äldreboenden är lika lite som andra delar av samhället rustade för långvarig extremvärme och andra hittills ovanliga väderfenomen.

Äldre vittnar om outhärdlig värme på sina rum på våra geriatriska avdelningar och äldreboenden. Vårdpersonal lider av värmen och har en orimlig arbetsmiljö med allt för varma avdelningar.  BB-hotell står utan fläktar och 1177 rapporterar om att antalet sökningar på värmeslag, uttorkning och andra värmerelaterade sjukdomstillstånd har ökat med flera hundra procent jämfört med i fjol. Översvämningar och fukt drabbar sterila miljöer och vårdtekniska verktyg.

Med klimatförändringarna står vi inför en framtid där sommarens värmebölja kanske inte blir något ovanligt. Det kommer kräva förändringar av hela samhällets beredskap och fysiska infrastruktur – och för vården och omsorgen är det särskilt viktigt. Vi måste kunna garantera en god och säker vård och omsorg för våra sjuka och äldre, även när hettan slår till.

Just nu byggs nya eller totalrenoveras vårdlokaler på många håll runtom i Sverige. Självklart måste moderna vårdmiljöer vara anpassade till dagens och framtidens väderförhållanden. Men vi måste också se till att alla befintliga vårdlokaler kan ge drägliga förhållanden för patienter, boende och personal, även de varmaste sommardagarna.

Vi ska bygga miljö- och människovänligt med byggnader som är energieffektiva året om, som håller kylan ute om vintern och den värsta värmen borta på sommaren. Luftkonditionering behöver installeras men mycket kan göras med rätt byggteknik. Genom att utnyttja sjukhustak och fasader för solpaneler kan de heta sommardagarna också direkt ge miljövänlig energi för att balansera klimatanläggningar. Fasadmaterial, markiser och interiörer och inredning kan utformas för att hålla värme borta och skapa luftiga, svalare vårdmiljöer. Flera olika åtgärder kommer att behövas. Det gäller att vara innovativa.

Liberalerna vill att Sverige rustar sig för framtidens extremväder. Sveriges Kommuner och Landsting behöver samordna landstingen. Regeringen med sina statliga myndigheter måste därtill ta ett samlat ansvar för en plan för att vården ska klara extremväder i framtiden. En ny, hållbar standard för vård och omsorgsmiljöer behöver formas för att klimatanpassa verksamheterna. En klimatinvesteringsfond för vården kan behöva övervägas, med gemensam finansiering nationellt och lokalt.

Det viktigaste är att vi börjar planera för en hetare framtid.

Helene Odenjung, gruppledare för Liberalerna i SKL, vice partiledare, kommunalråd Göteborg

Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län

Jonas Andersson, sjukvårdsregionråd (L) Västra Götaland, ledamot SKL:s sjukvårdsberedning

Gilbert Tribo, 2:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Skåne (L), ledamot SKL:s äldre- och primärvårdsberedning

Lina Nordquist, regionråd (L) Uppsala, vice gruppledare för Liberalerna i SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev