onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

L: Stoppa vänstern i välfärden

Friheten att få välja sin egen omsorg, vård eller skola är viktig för alla. Mest värdefull är den för invånare som på olika sätt skiljer ut sig från majoriteten. För den som är annorlunda är hotet mot mångfald och valfrihet allvarligt, skriver Rasmus Jonlund och Robin Tapper från Liberalerna.

Publicerad: 25 juli 2018, 03:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ValfrihetHälsaVårdvalVälfärdVinster i välfärdenPrivat drift

Sverige har byggt en välfärd som ser att människor är olika. I dag kan du välja ett äldreboende med HBTQ-profil eller vårdpersonal som kan din barndoms språk och kultur. Liberalerna vill att du ska kunna välja din egen fasta husläkare, som lär känna dig. Rätten till personlig assistans ger många invånare en drägligare vardag, med förutsättningar för att både jobba och åka på semester. Den liberala välfärdens mål är självständighet. Så länge som möjligt ska du få bestämma själv.

Tack vare nya privata alternativ har fler fått chansen att förverkliga sina livsdrömmar.  Patienter, boende och brukare har hittat välfärdstjänster som passar just dem. Engagerade entreprenörer har kunnat skapa den omsorg som gör det individuella valet möjligt. Samtidigt har alla eldsjälar som är anställda inom välfärden fått fler arbetsgivare att välja mellan.

Nu hotas mångfalden att sättas i tvångströja. Vänsterns vinstförbud kan slå hårt mot den som drömmer om något annat än offentlig likriktning. Liberaler tror på den positiva kraften i företagande. Vårt försvar av privata alternativ handlar inte i första hand om vinsten i sig. Dessvärre riskerar en begränsning av vinstnivån i praktiken att göra det omöjligt att driva en verksamhet med någon slags långsiktighet. Det skulle försvåra för invånare att utnyttja sin valfrihet. Det fria valet kräver att det finns någonting att välja mellan.

I ett fritt samhälle ska du kunna räkna med att behandlas jämlikt. Det gäller oavsett om du är gay, hetero eller queer, om du har rötter i ett annat land eller kultur, om du tillhör en minoritet eller om du har en funktionsnedsättning. Ändå är det inte så. Fördomar, okunskap eller bristande rutiner gör att olika människor diskrimineras. Långtifrån alla övertramp bottnar i en aktiv illvilja, men för den som drabbas kan kränkningen vara lika obehaglig.

Valfriheten i välfärden har gjort det möjligt för alla att välja en hemtjänst, vårdcentral, förskola eller skola där vi känner oss trygga och bemöts med respekt. Och minst lika viktigt: den har gett oss möjlighet att välja bort.

Diskriminering kan förstås aldrig accepteras. För privata såväl som offentliga välfärdsaktörer måste påföljderna vara kännbara. Men för varje enskild individ som blir utsatt är valfriheten en omedelbar säkerhetsventil. Det finns någon annan att vända sig till.

Valfrihet gör det möjligt att bygga den välfärd som vi drömmer om. Den skulle sannolikt aldrig ha förverkligats i en kommunal verksamhet. När medborgare vågar tänka nytt ska politiker inte sätta käppar i hjulet. Modiga visionärer gör välfärden starkare.

Många är nöjda med sina kommunala verksamheter. Det är positivt att nästan all välfärd i Sverige fungerar väl. Men mångfalden ger oss en frihet som vi inte vill bli av med. Vi vill inte stoppa vinster i välfärden. Vi vill stoppa vänster i välfärden. I riksdagsvalet i höst är det en avgörande frihetsfråga.

Rasmus Jonlund, kommunpolitiker (L) Stockholm, liberal debattör

Robin Tapper, kommunpolitiker (L) Stockholm, liberal debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev