Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

L: Genuint upprörande när S ignorerar riskerna

En god hälsa är en frihetsfråga. Den friheten måste försvaras. Friheten att inte vaccinera sig, och sina barn, påverkar friheten för andra att minimera risken för farliga smittsamma sjukdomar till exempel i förskolan. Den som väljer att avstå vaccin, kanske då inte fullt ut kan utnyttja friheten att sätta sina barn i vilken förskola som helst.

Publicerad: 21 mars 2017, 10:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den som inte vaccinerar sitt barn mot mässlingen tar på sig ett mycket stort ansvar, svarar Liberalerna.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerFörskolaFolkhälsa

REPLIK ”Hot om exkludering från förskolan fel väg” skriver Karin Wanngård och Dag Larsson (DS 20 mars 2017).

Vi blir genuint upprörda när S-politiker verkar ignorera riskerna för ovaccinerade barn i förskolan. De aktuella orsakerna är ett pågående mässlingsutbrott i delar av Stockholm. Det är inte första gången. Det kommer, lika lite som tidigare, bli en epidemi; i de allra flesta grupper och områden har vi en vaccinationstäckning på 95 procent eller över vilket ger ett befolkningsskydd. Men i områden och grupper är vaccinationsgraden betydligt lägre. Det är allvarligt, som vi beskrev i vår första artikel här hos Dagens Samhälle.

Legitimiteten i vaccinationsprogrammen måste bygga på kunskap och god kommunikation. Men vi måste också kunna ta konsekvenserna av att en del barn inte vaccineras. Om vissa föräldrar fortsatt väljer att avstå vaccinet, hur ska då andra barn på förskolan skyddas? Barn som kanske inte hunnit vaccineras, för att de är så små? Eller barn som inte kan vaccineras, av olika medicinska skäl?

Fördelarna med vaccin överväger riskerna. Det gäller särskilt tydligt de beprövade vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet. Självklart ska vi diskutera risker och fördelar med olika vacciner. Men vi måste också se till fakta, när de finns. För MPR-vaccinet, som skyddar mot mässling, liksom för övriga vaccin i det svenska barnvaccinationsprogrammet, finns överväldigande evidens. Ändå är det en ständig utmaning att gång på gång bemöta de helt ogrundade och grundligt motbevisade påståendena om risk för autism i samband med mässlingsvaccin. Det gör att vi i samband med MPR och barnvaccinationerna måste vara extremt tydliga.

Vi ska hålla flera tankar i huvudet samtidigt, som debattörerna Jessica Nihlén Fahlquist och Moa Kindström Dahlin skriver. För oss innebär det att vi inte ska låta den allmänna och delvis principiella diskussionen om vacciner påverka tydligheten i budskapen kring barnvaccinationsprogrammet och mässlingsvaccin.

Den som inte vaccinerar sitt barn mot mässlingen tar på sig ett mycket stort ansvar. För riskerna för sitt eget barns hälsa. Men också för riskerna för alla andra, nyfödda liksom äldre barn och vuxna som inte hunnit bli och inte kan vaccineras av olika skäl.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L), SLL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev