Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Kvinnors tysta lidande måste få ett slut”

Sverige är bland de sämsta i OECD-klassen på förlossningsskador. Och kvinnor som drabbats lider i det tysta. Vi kan bättre än så här. Det är hög tid att vi prioriterar en utvecklad eftervård och en sammanhållen vårdkedja för födande kvinnor.

Publicerad: 3 oktober 2017, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det måste finnas en fungerande vårdkedja för de kvinnor som går sönder.”

Foto: PN, Colourbox


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdBarnmorskor

Svensk mödrahälsovård upplevs ofta som sömlös och fungerar i de flesta hänseenden bra. Däremot har vågorna i debatten gått höga vad gäller svensk förlossningsvård. Många blivande mödrar är i dag oroliga över var och hur de ska föda. I Västra Götalandsregionen som i dag leds av en grönblå majoritet slutar 90 procent av förlossningarna utan svårare komplikationer.

Men svensk mödrahälsovård, förlossning och eftervård skulle kunna fungera bättre. Där mödrar före, under och efter förlossning kunde få uppleva en sammanhållen vårdkedja. Där oro inför förlossning och eventuella skador efteråt togs på allvar.

Jag är oroad över hur bristfällig eftervården är i dag för de kvinnor vars förlossningar slutar i någon form av förlossningsskada. Många kvinnor lider i det tysta när de drabbats av vaginala sprickor, sfinkterrupturer, framfall, problem med läkningsprocessen i buken, hemorrojder, anala sprickor, urinläckage, gasläckage, faecesläckage och samlagssmärtor.

Men äntligen pratas det om förlossningsskador. Sverige hör enligt OECD-mätningar till de sämsta i klassen på förlossningsskador. Våra grannar i Finland och Norge ligger långt före oss när det kommer till att undvika skador i samband med förlossning. Det är hög tid att en helgjuten sammanhållen eftervård prioriteras av politikerna. Eftervården från förlossning och BB ska fungera i en obruten vårdkedja. Som kvinna ska du inte behöva veta vart du ska vända dig. Vården ska erbjudas dig när du drabbas. Du ska bli rätt hänvisad och prioriterad.

All eftervård och uppföljning måste bli bättre, oavsett vad man drabbas av. När allt gör ont efter en förlossning är det svårt att avgöra vad som är normalont och vad som behöver åtgärdas. Många tänker att det säkert ska göra så ont, att det är normalt. Och många upplever att deras problem och smärtor inte tas på allvar. Att lite skavanker får man räkna med när man fött barn.

När barnet är ute finns ingen instans som tar ett helhetsgrepp om kvinnan och hennes skador, som faktiskt hänger ihop med förlossningen.

Det måste finnas en fungerande vårdkedja för de kvinnor som går sönder. Det räcker inte att kvinnor i Sverige, fjärde bäst på sjukvård i världen enligt en ranking från University of Washington i USA, ska behöva stå på sig för att få rätt vård. Att deras smärtor och skador negligeras eller att de ska behöva söka vård privat för att få sina skador opererade inom rimlig tid.

Det är hög tid att vi prioriterar en utvecklad eftervård och en sammanhållen vårdkedja för födande kvinnor. Att föda barn är något av det mest naturliga i världen. Sverige kan bättre än att kvinnor flera år efter sin förlossning inte vågar springa eller hoppa studsmatta för att man oroar sig för urinläckage. Gråter av smärta när de ska gå på toaletten eller lider av samlagssmärtor. Det är inte värdigt ett land som Sverige.

Vi sjukvårdspolitiker har ett gemensamt ansvar att prioritera denna fråga så att alla kvinnor kan ha fungerande underliv och sexliv även efter förlossningen. Jag drabbades själv illa efter min första förlossning och har egna erfarenheter av att vårdkedjan vare sig är skyndsam eller sömlös. Denna fråga måste högre upp på agendan - tills hela Sverige är i mål.

Angelica Lundgren Bielinski, hälso- och sjukvårdspolitiker (M) Västra Götalandsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev