Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Krisläge – alla kommunanställda erbjuds jobba med äldre

Publicerad: 7 januari 2022, 10:10

Covid-19, förkylningar och influensa ger stor sjukfrånvaro i Mönsterås.

Foto: Adam Ihse/TT

Mönsterås kommun har en ovanligt hög sjukfrånvaro och har därför aktiverat sin krisledningsnämnd. Läget är som mest ansträngt inom äldreomsorgen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Corona i vården

Sjukfrånvaron är tre gånger så hög som vanligt, skrev Mönsterås kommun i ett pressmeddelande på onsdagen. Beslutet att aktivera krisledningsnämnden gäller månaden ut och innebär att kommunchefen tillfälligt kan flytta personal mellan förvaltningarna. Alla anställda tillfrågas om de vill arbeta inom äldreomsorgen, där läget är som värst.

Det är en kombination av covid-19, förkylningar och influensa som orsakat det ansträngda personalläget, säger kommunalrådet Anders Johansson (C) till Barometern. Han tror inte att Mönsterås kommer att behöva be andra kommuner om hjälp.

– Sedan är det svårt att veta hur smittspridningen sker och vad som kommer att hända med sjukskrivningarna på någon veckas sikt. Men vi ser, inför nästa vecka framför allt, att vi måste göra vad vi kan internt för att underlätta, säger Anders Johansson till Barometern. 

Det larmas om personalbrist i flera kommuner. I Krokom är läget akut – administrativ personal hoppar in för att täcka schemaluckorna i äldreomsorgen, rapporterar Länstidningen Östersund.

– Vikarierna räcker inte till och nu har vi inga fler att ringa, säger socialchefen Anna Berkestedt Jonsson till tidningen.

Den snabbt ökande smittspridningen i Lidköping gör att hemtjänsten tvingas hårdprioritera vilka insatser det finns möjlighet att utföra, städ och promenader hinns inte med, skriver Nya Lidköpings-Tidningen

Götene har så stor sjukfrånvaro bland omsorgspersonalen att kommunen på sin hemsida i onsdags vädjade efter ny personal: ”Vi behöver din hjälp! Just nu har vi den högsta sjukfrånvaron inom omsorgen sedan pandemins start.” Socialchefen Eva Thimfors säger till SVT Väst att de fått in många svar och har gått vidare med 25 personer.

Flera regioner sliter med samma problem och har därför gått upp i stabsläge. 

Västernorrland gick på fredagen upp i förstärkningsläge – nivån över stabsläge, rapporterar P4 Västernorrland. Det kan bli aktuellt att kalla in annan regionpersonal och anställda på privata företag till sjukhusen, säger regiondirektör Åsa Bellander.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge, framför allt på sjukhuset i Sundsvall. Patientbeläggningen är hög och vi har svårt att säkra bemanningen, sa Åsa Bellander i ett pressmeddelande på onsdagen.

LÄS MER: Kraftig smittspridning i flera regioner 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Corona i vården

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev