onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Krisinsikt om förlossningen måste leda till handling

I dag tisdag demonstrerar barnmorskor från BB Sophia utanför landstinget i protest mot att deras arbetsplats ska läggas ned. Vi förstår och känner med barnmorskornas förtvivlan över att deras verksamhet ska försvinna.

Publicerad: 22 mars 2016, 08:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Brist på förlossningsplatser i Stockholm ger brist på valfrihet för föräldrar och brist på god arbetsmiljö för personalen.


Ämnen i artikeln:

Kris i förlossningsvårdenSocialdemokraternaHälsaFörlossningsvårdStockholm

REPLIK. ”En god förlossningsvård kräver samarbete”, skriver Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD), i Dagens Samhälle 21 mars.

Stockholm hade redan innan nedläggningen av BB Sophia ett beräknat underskott på 2000 förlossningsplaster till 2018. Utvecklingen av nya småskaliga mottagningar försvann också när besked kom i höstas om att Södra BB:s verksamhet stängs ned. Utvecklingen av förlossningsvården har därmed helt stannat av.

Igen, måste vi tyvärr behöva säga. För protester om en hårt pressad förlossningsvård hördes utanför landstinghuset mot dåvarande sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) så sent som 2013.

Det är bra att landstingsalliansen och Ella Bohlin nu kommit till en krisinsikt och öppet meddelar att alla kvinnor inte kommer att få sitt förstahandsval i sommar. Nu måste den krisinsikten översättas i politisk handling.

Vi förstår att Kristdemokraterna har sin budgetprocess att ta hänsyn till men barnmorskorna som står utanför landstinget i dag och de föräldrar som ska föda barn imorgon behöver besked nu.

Brist på förlossningsplatser ger brist på valfrihet för föräldrar och brist på god arbetsmiljö för personalen. Därför måste landstingsalliansen kunna svara på hur de ska öppna nya avdelningar på våra akutsjukhus när etablering av förlossningsvård i dag är helt marknadsstyrt genom Vårdval Förlossning.

Stor oro finns också om hur barnmorskor, som alla dem som nu lämnar BB Sophia, ska orka och vilja arbeta inom förlossningsvården.

Socialdemokraterna träffade barnmorskor från samtliga förlossningsmottagningar i Stockholm i mitten av februari. Många uttryckte att det vill byta från förlossningsvården - om erfarenheter från innan BB Sophia som kunde innebära att springa mellan 2-3 förlossningar samtidigt.

Här är därför våra förslag för en tryggare förlossningsvård.

Utveckla och bygg ut förlossningsvård på föräldrar och personalens villkor, som exempelvis barnmorskeledda Södra BB. Ändra ersättningarna så att avdelningar i mindre skala också kan få resurser.

• Etablera fler förlossningsplatser på våra akutsjukhus. Landstingsalliansen måste ge besked om startskott för ny avdelning på St. Görans sjukhus.

En barnmorska per födande kvinna. Det ger både tryggare förlossning och en bättre arbetssituation för personalen.

Det kommer att vara en enormt tuff utmaning att vända utvecklingen inom förlossningsvården. Det håller vi helt med om. Men det kommer att gå än långsammare om inte landstingsalliansen drar lärdomar av historien och orkar ompröva den politik som återigen satt förlossningsvården i kris.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev