söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kriget får svenska regioner att se över riskområden

Publicerad: 1 mars 2022, 08:41

Försörjningen av läkemedel är ett av de riskområden som regionerna nu ser över.

Foto: Region Gävleborg

Regioner i Sverige förbereder sig för hur deras verksamheter skulle kunna påverkas av kriget i Ukraina, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

MSBSamhällsskyddKriget i UkrainaSenaste nytt

Bland annat tittar man på hur leveranser av läkemedel och sjukvårdsmaterial kan påverkas, samt hur tillgången på drivmedel till kollektivtrafiken kan säkras.

I Västra Götaland har exempelvis en särskild organisation startats som har identifierat ett antal riskområden:

– Det gäller våra it-system, att vi har god beredskap mot tänkbara hot. Vi tittar på vår försörjningsberedskap vad gäller material och läkemedel, och vi tittar på planering för mottagande av både flyktingströmmar och eventuellt krigsskadade från området, säger Erik Lagersten, förändringsdirektör i Västra Götalandsregionen, till radion.

Även Region Dalarna har skapat en krisberedskapsgrupp för att möta tänkbara effekter.

– Det som vi är mest oroliga för just nu är att försörjningen av sjukvårdsmaterial ska störas, det vill säga att vi inte får in sprutor, skyddsutrustning – till exempel munskydd – som kan påverka vår förmåga att ge både sjukvård och tandvård, säger Henrik Pederby kommunikationsdirektör för Region Dalarna, till radion.

Nu planerar också Sveriges kommuner och regioner (SKR) att dra i gång ett nätverk för stabsfunktionerna i de olika regionerna, för att de ska kunna hjälpa och lära av varandra.

På måndagen beslutade Region Stockholm att skicka ner sjukvårdsutrustning till Ukraina. Bland annat rör det sig om hjärtstartare och rullstolar, ventilatorer och ultraljudsutrustning.

– Vi blev kontaktade av en läkare på Karolinska sjukhuset som undrade om vi kunde bidra med sjukvårdsutrustning som den ukrainska ambassaden hade lämnat önskemål om, sade hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till TT på måndagen.

En första transport är redan på väg från Stockholm till Ukraina. Ytterligare en väntas inom kort.

Johanna Engman/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev