Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kostnaden för stafettläkare viktigt problem

Kostnaden för stafettläkarna ses som ett av de viktigaste problemen på vårdcentralerna. Det anser både privata och offentliga verksamheter, svarar Konkurrensverket i en replik till Bemanningsföretagen.

Publicerad: 19 december 2014, 13:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdbemanningPrimärvårdPersonalbristVårdkvalitetBemanningsföretag

REPLIK I en artikel i Dagens Samhälle den 18 december polemiserar en företrädare för stafettläkarna (eller resursläkarna, som de benämner sig själva), Henrik Bäckström, förbundsdirektör hos Bemanningsföretagen, mot några slutsatser i Konkurrensverkets rapport Etablering och konkurrens bland vårdcentraler.

Bäckström använder vissa grepp som skulle kunna ifrågasättas; han jämför exempelvis sjukhusläkare och narkosläkare med allmänläkare på vårdcentraler, fast Konkurrensverkets rapport handlar om primärvården och inget annat.

Vid Konkurrensverkets undersökning har vi frågat chefer för vårdcentraler om vilka faktorer som de anser utgör problem eller hinder för förutsättningarna att driva vårdcentraler. I svaren vi fått lyfts kostnaderna för stafettläkare fram som ett av de viktigaste problemen – både från privata och offentliga vårdcentralchefer.

Och när vi frågat cheferna för vårdcentraler om den mest kritiska faktorn för förutsättningarna att driva verksamheten långsiktigt så är det en faktor som nämns som den i särklass viktigaste: Möjligheten att rekrytera läkare.

Konkurrensverket har dock ingen ambition att skapa konflikter med stafettläkare eller andra yrkeskategorier. Självklart har Bäckström rätt i att läkarnas insatser är nödvändiga för primärvården. För oss är det viktigt att den huvudsakliga slutsatsen i Konkurrensverket rapport står i fokus, nämligen att landstingen som är ansvariga för villkoren i LOV-systemen inom primärvården måste se till att villkoren för att driva vårdcentraler är rimliga och likvärdiga inom varje landsting. Så är det tyvärr inte i dag.

Leif Nordqvist, projektledare Konkurrensverket

Dan Sjöblom, generaldirektör Konkurrensverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev