Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kortare vårdtid ökar risken för äldre patienter

Vårdtiden har kortats för patienter med höftfrakturer. Det har ökat dödligheten efter utskrivningen med 16 procent. Hur kan politikerna stå bakom det?

Publicerad: 9 december 2015, 12:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdplatserPatientsäkerhetÄldrevård

I Sverige och eventuellt också Västerbotten har man designat ett sjukvårdssystem som innebär att man kortat vårdtiden på sjukhus för patienter med höftfrakturer.

Detta har lett till att 16 procent fler dog första månaden efter utskrivningen för varje dag av kortare vårdtid. Man har alltså genomfört förändringar inom vården som ökar dödligheten.

Den fråga som uppkommer är om detta är en riktig slutsats? Varför har de styrande beslutat om dessa förändringar? Vilka eventuella vinster ser man inom andra områden i vården som kan förklara och försvara denna förändring?

Ovanstående bygger på uppgifter från en föreläsning med professor Yngve Gustafson, Geriatrisk forskare vid Umeå universitet, som också berättade att gamla människor i Norrland oftare jämfört med övriga Sverige drabbas av stroke, hjärtinfarkt, höftfrakturer, depression och demenssjukdomar samt har sämre munhälsa.

Alltså behövs det rimligen fler vårdplatser i Norrland än i södra Sverige och framförallt mer resurser för rehabilitering. Med färre vårdplatser förkortas vårdtiderna ofta alldeles för mycket - för tidig utskrivning innebär att fler gamla människor kommer att drabbas av för tidig död.

Är dessa forskningsresultat något som den politiska ledningen i Sverige och Västerbottens läns landsting ställer sig bakom eller är det en felaktig bild av verkligheten som denne respekterade forskare förmedlar?

Sedan kan jag inte att undgå att tillägga att det känns aningen märkligt att media med sina vetenskapliga journalister inte uppmärksammat oss vanliga läsare på dessa som jag uppfattar uppseende forskningsresultat.

Curt Wiklund, ordf PRO Umeå samorganisation

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev