onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kommuner tar till ovanliga åtgärder för att klara coronakrisen

Publicerad: 19 mars 2020, 13:11

Kommuner tar till ovanliga åtgärder för att klara coronakrisen Foto: Anna Hållams/Bildbyrån/BILDBYRÅN

Katrineholm uppmanar föreningar i kommunen att ställa in eller skjuta fram arrangemang – även sådana med färre än 500 deltagare. Annars riskerar de indraget bidrag. I bland annat Eskilstuna försöker kommunen lätta på bördan för företagen.

Ämnen i artikeln:

FöreningsstödFöretagsklimatHälsaCovid-19

JD

ÅN


– Vi rekommenderar alla föreningar som har evenemang som inte måste bli av att ställa in. Har man bidrag från kommunen och inte ställer in på vår rekommendation, då var det sista gången man fick bidrag från kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) till SVT Nyheter Sörmland.

Det gäller kommunala bidrag till större arrangemang, förtydligade Dahlström efter kritik. Föreningsbidrag dras inte in och exempelvis träningar får hållas som vanligt utan att bidrag påverkas.

I en film på kommunens hemsida tackar Göran Dahlström de föreningar som ställt in arrangemang, liksom kommunens personal, för deras insatser i coronatider.

I Eskilstuna har den styrande majoriteten ­– S, M och C – gett förvaltningarna i uppdrag att så långt möjligt ”lätta bördan” för lokala företag och föreningar. Det kan dels handla om att kommunen snabbar på sina betalningar till lokala leverantörer, dels om att kommunen ger anstånd för eller reducerar vissa avgifter eller hyror för anläggningar.

”Det är viktigt att det finns en rättvisa och en behovsspridning samt att kostnaderna är hanterbara i en tid när kommunens ekonomi efter detta sannolikt är skadeskjuten. Men vi ska göra precis allt vad vi kan och det skyndsamt”, skriver kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) på Facebook.

Växjö kommun meddelar på torsdagen att de tar till liknande åtgärder som Eskilstuna. Så till exempel även Sigtuna.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev