måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kommundirektör redo hoppa in i köket – ”Vi får lösa krisen tillsammans”

Publicerad: 21 januari 2022, 09:51

”Vi får fixa krisen tillsammans. Då är det inte konstigt att ta på sig kockrocken och laga mat för att hjälpa till”, säger Herrljungas kommundirektör Ior Berglund. Foto: Janerik Henriksson/TT, Herrljunga kommun

Det saknas så mycket personal i Herrljunga kommun att höga chefer ska jobba i äldrevården. Kommundirektör Ior Berglund är redo att kliva in i köket på helger för att avlasta personalen: ”Nu får vi alla kavla upp ärmarna och bidra”.

Ämnen i artikeln:

HälsaÄldresjukvårdÄldrevårdBemanningCovid-19

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Herrljungas socialförvaltning gick nyligen upp i stabsläge på grund av ett extremt personalbortfall. Kommundirektören Ior Berglund har därför erbjudit sig att i helgen rycka in i kommunens kök.

– Vi får fixa krisen tillsammans. Då är det inte konstigt att ta på sig kockrocken och laga mat för att hjälpa till, säger hon.

– Vår miljöchef kommer att gå ut i äldreomsorgen och säkerhetschefen ska också ut och jobba.

Hur hållbar lösning är det att höga chefer rycker in i äldreomsorgen eller lagar mat?

– Det är inte hållbart i längden. Vi hoppas och tror att om två veckor kommer folk tillbaka. Vi försöker att bita ihop till dess.

Herrljunga vädjar till invånare med erfarenhet av arbete inom vård och omsorg om hjälp. ”Vi behöver dig nu!”, står det på kommunens hemsida. Det har gett resultat.

– Många har hört av sig och erbjudit sin hjälp. Men vi fortsätter att söka efter personer med vårdutbildning.

LÄS MER: ​​Trollhättans vädjan på Facebook gav rusning till omsorgen

Framtidens bemanning är ett orosmoment för kommundirektören. När pandemin klingar av kommer slitna anställda att behöva återhämtning – då krävs det mer personal för att täcka upp, enligt Ior Berglund.

– Det är en av frågorna jag jobbar mer med, vad gör vi för att organisationen ska mäkta med sitt uppdrag efter det här?

Vad har ni hittat för lösningar?

– Det måste finnas utrymme för återhämtning. Vi måste hjälpa varandra och inte dra i gång en massa nya processer, roliga projekt eller förändringar. För det tror jag inte vi överlever, då blir det en annan kris.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev