torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

KD: ”Växande vårdköer ett S-märkt svek”

Skillnaden mellan att kapa vårdköer och skapa vårdköer är numera ett (s) i både bokstavlig och bildlig mening. Trots en högkonjunktur och höjda skatter har köerna till vården blivit längre sedan Stefan Löfvén tillträde. Kristdemokraterna har en reformagenda som stoppar välfärdssveket inom sjukvården.

Publicerad: 19 oktober 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Socialdemokraterna saknar helt en reformagenda för en förbättrad vård och låter den passivt försämras”.

Foto: Anna Rut Fridholm


Ämnen i artikeln:

VårdköerVårdplatserKristdemokraternaEbba Busch

Det är uppenbart att det spelar roll vem som har ansvar för sjukvården i Sverige. När Kristdemokraterna hade ansvaret blev köerna kortare och resultaten i vården förbättrades. Sedan 2014 har det vänt. I dag har vi en situation där människor inte får vård i tid.

I augusti 2017 hade 48 259 personer väntat i över tre månader på att få en operation eller åtgärd inom den specialiserade vården. Svensk sjukvård klarar just nu inte av vårdgarantin som är på 90 dagar. För tre år sen i augusti 2014 väntade 23 641 personer i exakt samma vårdkö. Kön har alltså fördubblats. I enskilda landsting har köerna ökat katastrofalt. Som i Västernorrland där 72 procent fick sin operation inom tre månader för tre år sedan, i dag är siffran på 46 procent. Mindre än hälften får operation i tid.

Försämringarna i vården beror inte på att Stefan Löfvéns regering vill ha sämre vård. Det handlar om att Socialdemokraterna saknar helt en reformagenda för en förbättrad vård och låter den passivt försämras. Det är ett välfärdssvek.

Kristdemokraterna har en reformagenda för vården. Vi vill att vården ska vara lika bra överallt, oavsett var man bor. Uppdelningen i 21 landsting gör att de delar av sjukvården som kräver koncentration för att få bästa resultat omöjliggörs. Cancerfonden redovisar i sin årsrapport 2016 att i västra sjukvårdsregionen så skiljer det tre år i överlevnad vid äggstockscancer beroende på var du opereras. Det är oacceptabelt. Vi vill att staten tar huvudansvaret för den avancerade vården. Vi måste våga koncentrera skilda operationer till olika sjukhus så att tillräcklig kvantitet kan uppnås och ge förutsättningar för bästa kvalitet, oavsett var man bor.

Köerna till vården måste minska. Därför vill Kristdemokraterna återinföra kömiljarden till landstingen så att korta köer premieras. Kömiljarden infördes under Hägglunds tid som socialminister och gav resultat. Nuvarande regeringen tog bort kömiljarden och köerna växer igen.

Svenska sjukhus har konstant överbeläggningar. 2014 hade man överbeläggningar med 3,3 patienter per hundra vårdplatser. Motsvarande siffra för 2017 är 4,7 patienter. Detta måste stoppas. Annars ökar risken för felbehandlingar och patientskador.

För att förbättra förutsättningarna för lägre beläggning föreslår vi en ersättning till de sjukhus som klarar av att ha en beläggning på under 90 procent. Det skapar ”luft” i systemet och ökar chanserna radikalt att patienter hamnar på rätt vårdavdelning och får rätt vård i tid.

Alla måste ha nära till sin vårdcentral och öppettiderna måste utvidgas jämfört med i dag. Möjligheten till mottagning kvällstid och helger ska finnas. En del av det som görs inom slutenvården kan med fördel göras av primärvården. Detta skulle öka tillgängligheten och minska belastningen på akutmottagningarna.

En bredare primärvård som bottenplatta och ett spetsigare uppdrag för den mer avancerade sjukhusvården skulle innebära en rejäl förändring inom svensk vård. Det kräver politisk vision och ledarskap. Det har socialdemokraterna inte lyckats åstadkomma sedan valet 2014.

Kristdemokraterna vill ta det ansvaret för att stoppa välfärdssveket inom sjukvården och återupprätta välfärdslöftet.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev