Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

KD:s förlossningspolitik sätter systemet främst

Vi Socialdemokrater sätter människors välfärd framför system, i kontrast till Kristdemokraterna, vars förlossningspolitik låter systemet gå före föräldrar och vårdpersonal. Vårdval för förlossning är ett typexempel på ett dåligt fungerande system, som inte ger bättre kvalitet och som i praktiken begränsar valfriheten för födande mödrar, skriver Erika Ullberg och Dag Larsson (S) i slutreplik till Ella Bohlin.

Publicerad: 26 november 2015, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alliansen borde fokusera på att rusta förlossningsvården för föräldrar och personal, menar Socialdemokraterna.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVårdvalValfrihetLOV

När vårdval inrättas på ett vårdområde innebär det att de privata aktörer som uppfyller de av landstinget uppställda kraven på verksamheten i fråga, får erbjuda sina tjänster till patienter. Det är inte, hur gärna Ella Bohlin och Alliansen än vill, det samma som en patients, eller i det här fallet, en gravid kvinnas rätt att välja.

Enligt rapporten Genomlysning av Stockholms läns förlossningsenheter, så visar hänvisningsstatistiken från 2008, året innan vårdvalets införande, att 5,1 procent av alla kvinnor som födde ett barn i Stockholms läns landsting gjorde det någon annanstans än där de själva hade valt. 2013 var samma siffra 6,8 procent och hittintill i år är siffran 7,6 procent. Trenden är att valfriheten för länets kvinnor minskar, tvärtemot vad Alliansen har hävdat skulle ske när vårdval förlossning infördes.

Möjligheten för kvinnor att välja plats för förlossning fanns dock även innan vårdvalet. De blivande mödrarnas valfrihet kräver inte det privatiseringsfixerade vårdval som de borgerliga allianspartierna valt att genomföra. Södra BB – som erbjuder en alternativ vård – öppnade 2003 och har funnits att välja sedan dess. BB Stockholm – som ägs till 51 procent av Praktikertjänst – öppnade 2001. Vårdvalet infördes 2009. Att det nu är allt färre kvinnor som får föda där de vill, trots vårdvalet, borde få Alliansen att ompröva sin övertro på vårdvalssystemet så som de utformat det.

Alliansen borde i stället för att ensidigt understödja ett regelverk som syftar till att främja privata utförares rätt att sälja sina tjänster till landstingets skattebetalare fokusera på att rusta förlossningsvården för föräldrar och personal.

På grund av uteblivna investeringar under snart 10 års tid har Stockholmsregionen en större andel förlossningsskador än resten av Sverige och en hög andel kejsarsnitt. Den stora förlossningsavdelningen på SÖS har mycket nergångna och icke-ändamålsenliga lokaler. De skulle behövt renoveras redan för fyra år sedan. Eftersom det inte verkar bli av måste dess avdelning för mycket för tidigt födda barn regelbundet hålla stängt. Detta på grund av den bokstavligt talat livsfarliga smittorisk som nu riskerar att drabba de nyfödda barnen när de vårdas där.

Vi måste sluta fokusera på privata företags rätt till etableringsfrihet och rätt att få betalt av skattepengar till vad som främjar kvalitet och vad som är bäst för föräldrar, bebisar och vårdpersonal.

Vår fråga till Alliansen är om ni nu vill diskutera verkligheten och dess utmaningar? Om hur landstinget ska bygga ut fler platser i förlossningsvården, hur vi gör mer för att till varje pris undvika förlossningsskador, hur vi skapar en arbetsmiljö där barnmorskor orkar jobba heltid och hur vi ska garantera att varje kvinna får rätt till en trygg förlossning med minst en närvarande barnmorska?

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd, (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev