Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

KD: Finns ingen konflikt kring Södra BB

Situationen på Södra BB i Stockholm omges av en strävan från såväl klinik- och sjukhusledning som en bred politisk sammanslutning för att mammor som väljer att föda där ska kunna göra det tryggt och säkert.

Publicerad: 12 december 2014, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag arbetar aktivt för barnmorskeledda enheter i Stockholm, svarar Ella Bohlin


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

REPLIK Precis som Susanne Nordling (MP) skriver i sin debattartikel i Dagens Samhälle är jag en förespråkare av barnmorskeledda enheter, sådana som Södra BB i Stockholm representerar. Därför är det beklagligt att hon, uppenbart i ett försök att vinna politiska poäng, anstränger sig för att måla upp en konflikt som inte existerar. Situationen på Södra BB omges av en strävan från såväl klinik- och sjukhusledning som en bred politisk sammanslutning för att mammor som väljer att föda där ska kunna göra det tryggt och säkert.

Alliansen värnar möjligheten att välja. Vi har krävt en konsekvensanalys av ledningen för Södersjukhusets kvinnoklinik innan beslutet kan fattas. Vi vill absolut se att Södra BB med dess modell finns kvar som ett alternativ för blivande mammor i Stockholms län.

Den uppkomna situationen är delvis ett resultat av att vi har byggt ut förlossningsvården. BB Sophia, som också har en egen modell för förlossningsvården, har inneburit ett stort tillskott till Stockholm samtidigt som andelen komplicerade förlossningar har blivit större på Södersjukhusets kvinnoklinik. Vi är dock övertygade om att det både går att värna Södra BB och bygga ut förlossningsvården i Stockholms län.

Ett nödvändigt nästa steg för att avlasta Södersjukhuset är att öppna ett BB på S:t Görans sjukhus, men där har planerna stoppats av bland andra Miljöpartiet.

Jag arbetar aktivt för barnmorskeledda enheter i Stockholm. I början av november skrev jag på Svenska Dagbladets debattsida att barnmorskorna och deras kompetens behöver släppas fram, och att BB Nacka skulle kunna bli Sveriges första barnmorskeledda förlossningsklinik.

I budgeten för Stockholms läns landsting 2015 har Kristdemokraterna fått med de andra partierna Alliansen på att uppmuntra nya arbetssätt och organisationsformer inom förlossningsvården. Budgetsatsningen nämner uttryckligen barnmorskeledda enheter i arbetet med att bygga ut vården så att fler kan föda på det sjukhus och enligt den modell som de har valt.

Den ansträngda förlossningssituationen i Stockholms län innebär ett pussel med många bitar att lägga på plats. Pusselbiten Södra BB är väsentlig för att helheten ska bli bra. Alliansen kommer därför i det fortsatta arbetet för att bygga ut förlossningsvården att välkomna om Miljöpartiet börjar stödja planerade satsningar i stället för att ägna sig åt politiskt käbbel.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev