Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

KD: Det blir strid om assisterad befruktning

Ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning. Detta är innebörden av ett utredningsförslag som i dag fredag överlämnades till regeringen. Vi kristdemokrater är djupt kritiska till detta, och har under lång tid blockerat sådana förslag. Till våra alliansvänner och till dessa väljare är vårt budskap tydligt. Det blir strid i den här frågan!

Publicerad: 16 maj 2014, 12:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att den här utredningen alls tillsattes beror på att övriga allianspartier valde att i riksdagen slå sig ihop med oppositionen. Så varför är vi så skeptiska till utredningens förslag? Ofrivillig barnlöshet är ju en tragedi, och den kan drabba såväl parboende som ensamstående. Vårt skäl är att det finns en annan tragedi att ta med i beräkningen, nämligen tragedin att sakna en förälder.

Det här förslaget kommer, om det blir till svensk lag, att innebära att svensk sjukvård används för att ta fram barn som saknar pappor. Detta trots att vi i alla andra sammanhang gärna talar om vikten av närvarande och engagerade pappor. Hur kommer det sig att det i just denna fråga går så lätt att plocka bort pappan ur kalkylen, när samma politiker som föreslår detta inte sällan kräver att vanlig föräldraledighet ska könskvoteras?

Vi kristdemokrater utgår från barnets villkor, och här finns en målkonflikt. Å ena sidan en vuxens önskan att få barn. Å andra sidan barns rätt till sina föräldrar. Vi kan inte acceptera utredningens slutsatser, eftersom de tar sin utgångspunkt i vuxnas önskemål och reducerar barnet till bisak. Det barn som tillkommer på detta sätt kommer inte att veta vem pappan är, vad han heter eller hur han ser ut. Inte heller kommer barnet att medges någon rätt att själv ta reda på detta, det vill säga inte förrän barnet har blivit så stort att det i praktiken redan är för sent att bygga upp en föräldrarelation.

För utredaren är frågan om kompensation strikt ekonomisk – en kvinna som skaffat barn med hjälp av assisterad befruktning ska ha rätt till motsvarande ekonomiska stöd som en förälder vars partner inte kan ta sitt försörjningsansvar (exempelvis till följd av sjukdom eller allvarligt missbruk). Det är högst tveksamt om den sortens ekonomiska rättigheter för mamman kan anses utgöra kompensation för det barn som berövas rätten till sin ena förälder.

Jag har inga särskilt höga förhoppningar om vänsterpartiernas familjepolitik, men att Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet valt att medverka till detta är djupt beklagligt. Det finns dock fortfarande tid att tänka om. När frågan diskuterats tidigare har vi kristdemokrater fått gott om stöd från människor som röstar på de andra allianspartierna, men som tycker att de i den här frågan intagit en oförsvarbar ståndpunkt.

Till våra alliansvänner och till dessa väljare är vårt budskap tydligt. Det blir strid i den här frågan. Vi kristdemokrater kommer aldrig att medverka till att urgröpa pappornas betydelse eller barns rätt till sina föräldrar.

Emma Henriksson, 2:e vice partiordförande Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev