söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Karolinska drar tillbaka varsel

Publicerad: 16 september 2020, 10:00

Varslet av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset hävs. Orsaken är att sjukhuset gjort tillräckliga besparingar med hjälp av naturliga avgångar.

Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaHälsa

EP

Erik Pettersson


I november 2019 varslade Karolinska universitetssjukhuset 250 läkartjänster och 350 undersköterskor.

I februari minskade varslet, från 600 personer till drygt 266. Av dessa var 109 läkare och 157 undersköterskor.

Nu häver sjukhuset alltså varslet helt och hållet med motiveringen att bemanningen nu är anpassad efter uppdraget. Från maj 2019 till december i år minskar sjukhuset antalet anställda från 15 900 till 15 000 personer.

– Våra verksamheter har arbetat hårt för att komma ner till rätt kostym. Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster. På så sätt kan vi undvika den påfrestning som uppsägningar av undersköterskor och läkare innebär, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

– Trots att vi minskat sjukhusets bemanning har vi lyckats korta väntetider och köer och under året ökat antalet vårdplatser med 200 jämfört med i fjol. Vi har också framgångsrikt tagit oss an arbetet med att arbeta av den framskjutna vården, det som ibland kallas vårdskulden. Hittills har vi arbetat bort 4 procent, eller 555 vårddygn, säger Björn Zoëga.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) välkomnar beskedet.

– Att Karolinska inte behöver fullfölja varslen av vårdpersonal är ett oerhört positivt besked för både personal och patienter. Lika viktigt är att universitetssjukhuset kan fortsätta att rekrytera de nya medarbetare, framför allt sjuksköterskor, som man behöver för att klara sitt uppdrag, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande.

– Att klara internt förändringsarbete utan vårduppsägningar är ett styrkebesked för Karolinska och hela sjukvården i Stockholm, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Förutom varslet gällande undersköterskor och läkare lades också ett varsel för 550 administrativa tjänster i maj 2019.

Även detta har till stor del kunnat klaras genom naturliga avgångar men inte fullt ut. Under september slutar cirka 30 personer, som sagts upp, inom Karolinskas administration.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev