onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kammarrätten: Okej att kräva vaccinationsbevis av medarbetare

Publicerad: 23 december 2022, 11:08

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Dalarna hade rätt att kräva vaccinationsbevis av sina anställda, enligt en ny dom i kammarrätten. Kravet strider inte mot lagar eller den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Beslutet är principiellt viktigt, enligt regionen, trots att kravet nyss togs bort.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaCovid-19VaccinationerSenaste nytt

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Regionstyrelsen i Dalarna tog för ett år sedan det omdiskuterade beslutet att kräva vaccinationsbevis för anställda och vid nyanställningar. Den som inte var vaccinerad mot covid-19 eller inte ville visa upp något bevis kunde bli omplacerad.

Beslutet överklagades av inte mindre än 115 personer, bland annat för att det var ett intrång i integriteten och kunde jämställas med krav på att vaccinera sig. 

I mars gav förvaltningsrätten regionen rätt och nu slår alltså även kammarrätten fast att det inte strider mot några lagar att kräva vaccinationsbevis, och att det inte är att jämställa med krav på vaccinering eftersom en ovaccinerad anställd inte skulle sägas upp.

Domen är principiellt viktig, säger regionjuristen Lena Jönsson i ett pressmeddelande: 

”Genom laglighetsprövningen har kammarrätten klargjort att regionens beslut inte stred mot vare sig grundlagen, den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna eller någon annan lagstiftning”.

Kravet att visa upp vaccinationsbevis är nu borttaget. I våras togs det bort för befintlig personal, och på sitt sammanträde i måndags beslutade regionstyrelsen att ta bort det även vid nyanställningar, eftersom man bedömer att vaccination inte skyddar helt mot smittspridning och att andra smittskyddsåtgärder är viktigare.

LÄS MER: 

Dalarnas vaccinkrav överklagas – Ulf Berg: ”Tvingar ingen”

De styr regionerna – redo strida med regeringen i extremt tufft läge

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev