Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Kalmars sjukhusmat ska bli bäst i Sverige

Många patienter klagar med rätta på maten som serveras på sjukhusen. Därför har vi i landstinget i Kalmar län tagit hjälp av stjärnkockar och satt som mål att laga och servera Sveriges bästa sjukhusmat.

Publicerad: 11 juni 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetEkologisk mat

Var tredje patient som ligger inlagd på sjukhus är i dag undernärd. Samtidigt klagar många patienter över sjukhusmaten. Den nationella patientenkäten redovisar att fler än var femte patient är missnöjd. Inte sällan är maten smaklös och grå i konsistensen. Uppvärmningen är dessutom ofta ojämn, ibland för kall, ibland för varm och då bränd i kanterna. Många patienter saknar också möjlighet att välja mellan olika rätter. Man är hänvisad till en centralt beslutad maträtt och individuella önskemål kan sällan tillmötesgås. Måltiden blir i alldeles för stor utsträckning ett moment, en slags utfodring, snarare än en stund präglad av smakupplevelse och välbefinnande. Kvalitetsbristerna i sjukhusmaten påverkar patienternas helhetsintryck av vården och riskerar på sina håll att hindra att patienterna tillfrisknar.

Landstinget i Kalmar län har ställt upp den höga målsättningen att laga och servera Sveriges bästa sjukhusmat. Sjukhusmat behöver inte smaka äckligt! Maten ska lagas från grunden av råvaror med hög kvalitet. Patienterna ska ses som restauranggäster och kostverksamheten ha ett naturligt kundfokus. Vi vill att måltiden ska lyftas fram och blir en naturlig del i vården, där vi utgår från de behov och önskemål som patienten har. Det ska inte enbart vara möjligt att göra individuella val, utan vara en självklarhet att patienten ska få välja sin mat, även direkt vid serveringstillfället. Det som lät gott i går kanske inte känns lockande att äta när väl lunchen eller middagen ska serveras. Vi satsar även på att förbättra bemötandet, presentationen av måltiden och miljön där maten serveras. Självklart ska man som patient få äta maten i lugn och ro, inte som i dag under pågående rond eller samtidigt som patienten i grannsängen medicineras.

Konkret går förbättringsarbetet ut på att anställa en övergripande kostsamordnare som bland annat har till uppgift att arbeta med bemötande, kunskapsspridning och matsedlar. Därtill satsas resurser på utbildning i nutrition och kvalitetssäkring för att höja kompetensen hos medarbetarna. Dessutom ska över trettio måltidsvärdar sköta serveringen, servicen av maten och vara patienten behjälplig under måltiderna på våra tre sjukhus.

Minst två rätter samt vegetariskt alternativ ska finnas att välja emellan vid samtliga måltider. För att ge inspiration anlitas några av Sveriges ledande stjärnkockar, bland annat Leif Mannerström som finns med ute i köken och får träffa medarbetarna. Totalt investeras över 25 miljoner kronor under tre år.

Som vi betraktar maten så är den en naturlig och viktig del av den medicinska behandlingen. Patientens näringstillstånd behöver underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering, uppföljning och dokumentation som annan medicinsk behandling. Kvaliteten på sjukhusmaten är i grund och botten en patientsäkerhetsfråga. Det är viktigt att maten som serveras är god och hälsosam för att undvika undernäring och ge patienterna förutsättningar att tillfriskna snabbt. För en patient kan god nutritionsvård vara minst lika medicinskt viktigt som till exempel rätt läkemedel. Samtidigt får aldrig måltiden reduceras till att enbart handla om intag av näringsämnen, utan ska även vara en källa till glädje, gemenskap och välbefinnande.

Anders Henriksson, landstingsstyrelsens ordförande (S), Kalmar

Jessica Rydell, vice ordförande landstingsstyrelsen (MP)

Linda Fleetwood, landstingsråd Kalmar (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetEkologisk mat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev