onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Jo, patientansvarig läkare löser problem”

Med ett återinförande av en namngiven patientansvarig läkare ökar patientens trygghet och kontinuitet i vården, skriver Ella Bohlin (KD) i en replik till DS krönikör Jona Elings Knutsson.

Publicerad: 21 november 2017, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I dag är ansvaret otydligt, speciellt för patienter med flera sjukdomar eller komplexa behov.” Foto: Emil Malmborg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HälsaLäkarePatientsäkerhetÄldresjukvårdÄldrevård

REPLIK Läkaren Jona Elings Knutsson skriver i en krönika i Dagens Samhälle den 10 november att politiker måste ta ansvar för vården i stället för att återinföra patientansvarig läkare.

Kristdemokraterna vill i likhet med Sveriges Läkarförbund ha tillbaka systemet med patientansvarig läkare. Intentionen med att införa en fast vårdkontakt var god.

Tyvärr ser vi i dag hur patienter slussas runt mellan olika läkare inom vården. Ansvaret är otydligt, speciellt för patienter med flera sjukdomar eller komplexa behov. Systemet med patientansvarig läkare har flera fördelar. För patienten är det en trygghet att veta att det finns en namngiven läkare som har det övergripande medicinska ansvaret.

Patientansvarig läkare underlättar också samverkan eftersom andra aktörer i vården vet vilken läkare som är medicinskt ansvarig. På detta sätt kan andra professioner veta att det finns en läkare som känner patienten väl. Att införa patientansvarig läkare står inte i motsats till teamarbete, utan vi ser det som att läkaren är en del av teamet.

Som med alla större förändringar av sjukvårdssystemet är det viktigt att analysera vad som tidigare har gjorts och vad som går att förbättra. Vi får givetvis se på lärdomar av den tidigare PAL-regleringen och se vilka anpassningar som behövs göras för att systemet ska bli så bra som möjligt.

För att läkare ska kunna och vilja axla rollen som patientansvarig läkare behöver förutsättningarna finnas på plats. I den budgetmotion som Kristdemokraterna har lagt i riksdagen avsätter vi 300 miljoner kronor per år för åren 2018–2020 för att patientansvarig läkare ska återinföras. Vi gör också en stor satsning på primärvården. Vi satsar tre miljarder per år 2018–2019 samt 4 miljarder 2020 för detta syfte.

Vi vill också göra en rejäl satsning på fler vårdplatser i sjukhusvården. Alltför hög genomsnittlig beläggningsgrad leder till överbeläggningar eller att patienter vårdas på fel avdelning med de medicinska risker detta innebär. Målet måste vara att alla patienter som behöver läggas in får plats på en vårdavdelning med rätt medicinsk kompetens. För att det ska vara möjligt att uppnå behöver vi fungerande vårdkedjor och på många platser även en utbyggnad av antalet vårdplatser så att det finns tillräckligt med luft i systemet för att klara belastningstoppar.

Att ta politiskt ansvar innebär att dra lärdomar av tidigare reformer och förändra lagstiftningen när det behövs. Med ett återinförande av en namngiven patientansvarig läkare ökar patientens trygghet och kontinuitet i vården. Detta vill Kristdemokraterna bidra till.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev