Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

JO: Fel av Halland stoppa vaccinturister

Publicerad: 14 januari 2022, 08:27

Regioner måste erbjuda vaccin även till invånare i andra regioner och får inte begränsa bokningsmöjligheterna, konstaterar JO.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Region Halland gjorde fel när möjligheten att boka vaccintid begränsades för invånare i andra regioner. Det anser JO, som föreslår nya regler inför framtida pandemier.


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19VaccinationerHälso- och sjukvårdslagen

Våren 2021 var Halland hårt drabbat av covid-19 samtidigt som 30 procent av vaccindoserna gavs till invånare i Västra Götaland. Därför begränsades möjligheten att digitalt boka tid för vaccinering till personer som var folkbokförda i Region Halland. Övriga hänvisades till telefonbokning.

Beslutet JO-anmäldes och chefs-JO Erik Nymansson kritiserar nu regionen för att ha prioriterat sina egna invånare och inte levt upp till sin skyldighet att erbjuda öppen hälso- och sjukvård även till patienter från andra regioner.

– Jag har förståelse för att regionen fick problem när ett stort antal patienter från andra län valde att söka sig dit för att vaccinera sig. Det finns dock inte stöd i lagstiftningen för att göra skillnad mellan regionens egna invånare och andra patienter. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska alla ges vård på samma villkor oavsett i vilken region patienten är folkbokförd, säger chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande. 

Han konstaterar dock samtidigt att lagstiftningen inte ”direkt tar sikte på” hur en stor nationell vaccinationsinsats ska hanteras. Vaccinerna tilldelades ju regionerna utifrån antal invånare och andel äldre i befolkningen. 

Därför anser Erik Nymansson att det kan behövas särskilda bestämmelser kring vaccinering under en pandemi. JO:s beslut överlämnas till regeringen och den utredning som just nu ser över smittskyddslagen. Beslutet skickas också till Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

LÄS MER: Experter: Så här säger lagen om vaccinering 

LÄS MER: ​​Trollhättans vädjan på Facebook gav rusning till omsorgen

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev