Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Jimmy Jansson rasar mot chefernas köfusk

Publicerad: 27 januari 2021, 16:46

”Jag tror det är viktigt från min horisont som medborgarnas företrädare att vara väldigt tydlig med vad som är ok och inte”, säger Jimmy Jansson.

Foto: Joakim Serrander, Anders Wiklund/TT

Fyra chefer i Eskilstuna har vaccinerat sina anhöriga med restvaccin. Essensen av egoism, menar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S): ”Som politiker får jag inte sparka anställda men jag förväntar mig att det får mycket långtgående konsekvenser.”


Ämnen i artikeln:

Covid-19Vaccinationer

När Eskilstuna kommun i veckan inledde en utredning mot en enhetschef på ett äldreboende som valt att vaccinera sina egna familjemedlemmar framför ovaccinerad personal visade det sig att tre andra chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen gjort likadant.

Nu utreds alltså fyra chefer inom äldreomsorgen i Eskilstuna för att ha vaccinerat sina anhöriga med doser som blivit över från de prioriterade grupperna. Enligt regionens vaccinationsplan ska de erbjudas till annan vårdpersonal och ledig personal ska ringas in.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) reagerar kraftigt. I ett inlägg på Facebook skriver han att det är ”smutsigt” och ”ett ohyggligt tilltag som ligger i konflikt med allt kommunen står för”.

– Jag tror det är viktigt från min horisont som medborgarnas företrädare att vara väldigt tydlig med vad som är ok och inte, säger Jimmy Jansson till Dagens Samhälle.

– Signalen det här agerandet ger i en tid när snart 12 000 människor har dött och det här vaccinet är en livräddare är ju kontroversiell.

Jimmy Jansson menar att om en chef hamnar i en situation där man har doser över och inte får tag i någon personal eller brukare att vaccinera, då måste hen gå till nästa nivå och be sin närmaste chef om råd.

– Om man går på den allmänna känslan och vad människor tycker och tänker så är väl den sämsta lösningen av alla tänkbara fall att ringa in närmaste familjen.

Vård- och omsorgsförvaltningen utreder nu tillsammans med personalutskottet vad som har hänt, och hur man ska gå vidare. Under utredningens gång är några av de utpekade cheferna avstängda.

Du förväntar dig att det får mycket långtgående konsekvenser. Borde de aktuella cheferna få sparken?
– Det är för tidigt att säga innan vi har hela bilden klar för oss. Men en konsekvens i paritet med det man har gjort, det är ju rimligt. Det kan vara allt från skriftlig varning till att man blir tvungen att lämna sitt uppdrag, säger Jimmy Jansson.

Med tanke på vilka konsekvenser det kan få, hur ser du på att du som kso väljer att gå ut med dina uttalanden på Facebook?
– Många medborgare hörde av sig i sociala medier och ville höra min åsikt. Ihop med att jag alltid försöker vara tillgänglig med mina ställningstaganden i allt jag gör som folkvald. Det är inget unikt i denna fråga.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Covid-19Vaccinationer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev