Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Jämtland startar coronachatt

Publicerad: 19 mars 2020, 09:55

Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRN

Region Jämtland Härjedalen snabbar på införandet av sin digitala vårdcentral och startar en särskild chatt för patienter med misstänkt covid-19.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Införandet av den digitala tjänsten Primärvård Online har pågått under en tid i Region Jämtland Härjedalen och vårdcentralerna har anslutits en efter en. Men med anledning av det nya coronaviruset skyndar regionen nu på processen och inför tjänsten på alla vårdcentraler med en gång.

Tjänsten, som drivs i samarbete med bolaget Plattform 24, utgår från en chattbaserad vårdguide. Där får patienterna först svara på ett antal frågor. Därefter slussas de vidare antingen till råd om egenvård eller till chatt med en sjuksköterska, som i sin tur kan skicka dem till en vårdcentral för fysiskt besök eller videomöte. Dessutom införs en särskild chattkanal för misstänkt coronasmittade patienter, där de kan få råd och guidning till rätt vårdnivå.

Vid Folkhälsomyndighetens uppdatering den 18 mars hade Region Jämtland Härjedalen 22 bekräftade fall av covid-19. Det innebar 17 fall per 100 000 invånare, vilket var näst högst andel i landet.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev