Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

IT krossar läkarnas auktoritet

IT-utvecklingen med vårdforum på nätet, självmätningssystem och appar påverkar hela den medicinska världen på ett oåterkalleligt sätt. Men patienter och läkare är långtifrån överens om det nya vårdsystemet och vilka krav det ställer.

Publicerad: 7 december 2011, 11:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

It

Utveckling kan göra ont, för vissa. Andra följer med och rider på vågen, vilket är klokt, för vi kan inte stoppa den. Världen är upp och ner och relationen mellan läkare och patient är inte som förut. I dag är det inte läkaren som är en auktoritet. Det kan vara skrämmande för en läkare att träffa en patient som vet mer om sin sjukdom än läkaren för att patienten har åtkomst till data som läkaren inte har eller som motsätter sig de läkemedel läkaren hade tänkt skriva ut. Och patienten motiverar det med en studie som han/hon hittat på nätet, skriven av en annan läkare, någon annanstans i världen.

Den nya patienten tar ansvar för sin hälsa. Privata aktörer, eller en läkare, som är med och bidrar till vår hälsa i ett globalt samhälle där alla har samma åtkomst till information kan vi kalla medskapare. Gränserna suddas ut och det auktoritära tänket ersätts av samarbete mellan läkare, sjukhus och olika privata aktörer vars område inte är enbart medicin, utan hela registret från akuten till träningslokalen, hälsa, personlig utveckling och välbefinnande. För nu flyttas fokus från sjukdomsbehandlingar till prevention, från sjukdom till hälsa! Vilket är i elfte timmen med tanke på våra ökande kostnader.

Patienter går inte längre till en läkare som första val när de har ett problem med sin hälsa. Många går in på forum på nätet som Patients like me och använder sig av tips och råd från andra som har samma sjukdom eller likartade symptom som jag har. Patienterna delar generöst med sig till dem som vill läsa hur det har gått för dem, vilka undersökningar de genomgått, vilka som var värda att utsätta sig för, vilka som inte ledde någon vart och så vidare. Dessa data kan användas i lärosyfte för både läkare och patienter. I vissa fall kommer patienterna själva att ta initiativ till experiment på sig själva både i grupper och individuellt. De kommer att vilja dela med sig av dessa experiment till det medicinska etablissemanget som de kommer att vilja involvera.

Om vi tänker på de ökande kostnaderna för hälso- och sjukvårdssektorn i och med att vi i dag lever längre än tidigare och hur man jagar kostnader på alla nivåer så kan IT-utvecklingen faktiskt leda till att vården blir effektivare, inte minst med tanke på att vi i dagens läge försöker hålla patienterna utanför sjukhuset och satsar på preventiv vård. Enligt det nya systemet använder vi oss av kommunikation och monitorering av teknologi för att ersätta en läkares besök hos en patient och sparar på det sättet resurser. I idealfallet kommer patienterna i ett senare skede till sjukhuset för de tar bättre hand om sin hälsa med hjälp av olika mätinstrument och appar. De kommer även att lämna sjukhuset tidigare och kostar därigenom samhället mindre pengar. Detta händer redan i vårt land i glestbefolkade områden där det är långt mellan läkarna, liksom i flertalet övriga länder. Och tro nu inte att denna utveckling bara sker i de industrialiserade länderna. Utvecklingsländer, där det inte finns ett redan utvecklat vårdsystem som vårt, kommer att hoppa på det nya så fort de får chansen. De kommer inte att missa tåget!

Det nya sättet att tänka innebär ett nytt informellt system, som växer och utvecklas vid sidan av det gamla vårdsystem vi har idag. Tyvärr har vi inte någon interaktion mellan dessa system. Vården godkänner inte det informella systemet där vi använder oss av smartphone appar, självmätningssystem, communities, online grupper och artificiell intelligens i olika former och där alla har tillgång till samma information och delar och utvecklar den. Det nya systemet anser på grund av vårdens attityd att det gamla systemet är förlegat, gammalmodigt och inskränkt.

Vården håller på med sjukvård och brottas för att få pengarna att räcka till och säger till oss att vi måste agera mer hälsofrämjande och ta mer eget ansvar så de kan ägna sig åt dem som verkligen har problem. Visst, men då måste det skapas ett system för det. Den kvalitetssäkrade datan i det informella systemet måste kunna samverka med vårdens system. Är det bra att folk gör motion på recept? Eller att man följer en viss diet? Det måste man följa upp. Så den viktigaste frågan just nu är att få politiker och beslutsfattare att förstå att dessa system måste kommunicera, inte bara med varandra, utan när det gäller vården så måste kommunikationen även ske inom vårdens olika delar.

Den generation som växer upp med den nya teknologin kommer att känna till oerhört mycket om sin egen hälsa. Vi medelålders och äldre är den sista generation som vet så lite om sin egen hälsa som vi gör.

IT-utvecklingen kommer att påverka den medicinska världen på ett påtagligt och oåterkalleligt sätt. Vi kommer i framtiden att få möta robotar som ställer frågor och tar fram underlag för att effektivt kunna ställa en första diagnos. De har absolut sin plats i samhället. Varför inte låta en läkare göra det han gör bäst och låta artificiell intelligens ta hand om rutinerna? Eller låta oss göra det hemma, så besöket till läkaren, det som kostar skjortan, bara behöver göras av dem som verkligen måste det?

Så här en läkare sa till mig under en chefskonferens, ”Det kan bli problem med rekrytering i framtiden för om läkarna hela tiden ska ta hand om banala åkommor kommer det inte att vara stimulerande att jobba som läkare, och då söker man sig till andra yrken.”

Då undrar jag, vill vi det?

Mats Olsson, Framtidsstrateg Kairos Future och projektledare för långtidsstudien om morgondagens hälsokonsument

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

It

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News