Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Inte förskrivningsrätt, men en ny sorts receptfritt

Tanken om receptfritt bakom disk är inte ny – liknande finns redan i Storbritannien. Om det är möjligt där, varför inte här, frågar LIF – de forskande läkemedelsföretagen i ett svar till en replik från barnläkaren Mats Reimers.

Publicerad: 13 januari 2016, 10:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

LIF - de forskande läkemedelsföretagen föreslår en ny typ av receptfritt, omgärdad av extra säkerhet.


Ämnen i artikeln:

ApotekPrimärvårdLäkemedel

Enligt Mats Reimer (Dagens Samhälle 12/1) vill vi (i och med vårt förslag presenterat på Dagens Samhälle 8/1) ge farmaceuter förskrivningsrätt för vissa receptbelagda mediciner. Det har vi inte föreslagit. Vi har föreslagit en ny typ av receptfritt, omgärdad av extra säkerhet. Eller som vi skrev i artikeln: ”Det skulle underlätta om det fanns en tredje kategori – receptfria mediciner som farmaceuter kan expediera på apotek, efter rådgivning. Dessa mediciner skulle avse enklare åkommor och givetvis skulle de förvaras bakom disk och inte placeras i självval.”

Att ett läkemedel är receptfritt innebär att det inte kräver någon förskrivning.

Vi föreslår alltså inte förskrivningsrätt för farmaceuter, utan en ny typ av receptfritt, som är omgärdad av större försiktighet, för läkemedel mot enklare åkommor. (Detta jämför vi i texten med att sjuksköterskor redan i dag kan ha viss förskrivningsrätt på ett mindre antal läkemedel.)

I princip samtliga receptfria mediciner har först varit receptbelagda. Läkemedel som Nezeril, Nasonex, Ipren och Losec har alla varit receptbelagda. Nezeril var ett av de mest expedierade recepten på apoteken. Få anser det nog som mycket problematiskt att näsdroppar är receptfritt och kan köpas direkt på apotek, eller i dagligvaruhandeln.

Tanken om receptfritt bakom disk är inte vår. Tanken är inte heller ny. Något liknande finns redan i Storbritannien. Om det är möjligt i Storbritannien – varför skulle det inte vara möjligt här?

Vårt förslag är alltså ett mellansteg – vilket skulle kunna underlätta beslutet att ta ett läkemedel från receptbelagt till receptfritt.

Kommer detta att öka försäljningen? Det enkla svaret är att vi inte vet. Poängen med förslaget är dock inte att öka försäljningen utan att minska sjukvårdens kostnader. Men om försäljningen ökar så belastar det inte sjukvården. Ökningen skulle i så fall bero på att vuxna människor själva väljer att köpa medicin och betalar ur egen ficka.

Vården står i dag inför betydande finansiella utmaningar. Landstingens prognoser visar underskott de kommande åren och befolkningen växer och blir allt äldre. Frågan är hur de begränsade resurserna ska används. Att vårdcentraler kan avlastas från enklare besök och få mer tid till kroniker och människor med svårare sjukdomar är en möjlighet.

Vi anser därför att vårt förslag bör utredas omgående.

Anders Blanck, vd branschorganisationen LIF - de forskande läkemedelsföretagen

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef LIF - de forskande läkemedelsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev