Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Innovationer kan lyfta sjukvården

Svensk hälso- och sjukvård kan bli ännu bättre genom att utnyttja den fulla potentialen i nya innovationer. Därför behöver vi utveckla lösningar för en jämlik och värdebaserad vård där patienten blir den stora vinnaren.

Publicerad: 26 juni 2015, 12:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu bjuder vi in experter och intressenter till en dialog kring en innovationsplattform för framtidens vård.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Jämlik vårdLäkemedelInnovation

Sverige har en hälso- och sjukvård som på många sätt fungerar väldigt väl och håller en god internationell standard. Sverige har även sedan många år en stark ställning både när det gäller kliniska studier och medicinsk forskning mer generellt. Under 1980- och 1990-talen var vår ställning exceptionellt stark i relation till landets storlek. Samtidigt finns stora framtidsutmaningar som måste hanteras. Inte minst för att på ett bättre och mer strukturerat sätt, utnyttja den fulla potentialen i medicinsk forskning och teknisk innovation. Det är en nyckel till en hållbar och framtidssäkrad hälso- och sjukvård, som fokuserar på bästa möjliga behandling för den enskilda patienten.

Av den anledningen är det glädjande att regeringen tillsatt ett nationellt innovationsråd, för att stärka Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft samt förbättra samarbetet, inte minst mellan politiken, näringslivet och den akademiska forskningen. Det är också glädjande att regeringen utsett Anders Lönnberg, en kompetent och välrenommerad person, till nationell samordnare för stödet till just Life science-sektorn.

Celgene är ett forskande läkemedelsföretag som utvecklar behandlingar mot framförallt cancer och inflammatoriska sjukdomar. Vi är stolta över att vara ett av de företag som återinvesterar störst andel i forskning och utveckling. Vi är också övertygade om att en förutsättning för att vi verkligen ska kunna bli långsiktigt framgångsrika i Sverige, är att vi kan visa att Celgene är en uthållig, trovärdig och seriös partner till svensk hälso- och sjukvård.

Därför sträcker nu Celgene ut en hand till regeringen och till beslutsfattare i de svenska landstingen och regionerna. Vi gör det därför att vi, liksom regeringen, tror att utökat samarbete mellan offentliga, privata och ideella aktörer är rätt väg framåt.

Celgene vill därför bjuda in experter och intressenter till en dialog kring en innovationsplattform för framtidens vård. Vi vill bjuda in till en arena för att fördjupa debatten om framtidens sjukvård, lyfta fram potentialen i nya vetenskapliga och farmakologiska innovationer samt ge konkreta förslag på hur Sverige kan stärka sin ställning inom Life science-området.

Tillsammans med beslutsfattare, forskare, patienter och professionsföreträdare vill vi vara med och lägga grunden för en jämlik och värdebaserad hälso- och sjukvård med den enskilde patienten i centrum. Vi hoppas därför att regeringen menar allvar med sina ambitioner och fattar vår utsträckta hand.

Nicolas Verbeke, vd Celgene Nordic

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev