Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ingen ska behöva bli sjuk på sjukhuset

En vidrig miljö för patienter och personal att befinna sig i, skriver oppositionssjukvårdslandstingsrådet Dag Larsson (S) efter Expressens omskakande granskning av hygienen på Södersjukhuset i Stockholm. Nu kräver oppositionen landstingsalliansen på tuffa tag mot undermålig städning.

Publicerad: 21 oktober 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att detta fått pågå är ett resultat av ett bristfälligt politiskt ledarskap, skriver Dag Larsson (S).

Foto: Holger Ellgaard


Ämnen i artikeln:

SjukhusVårdkvalitetKvalitet

I dagarna har det i Expressens granskning framkommit omskakande uppgifter om hygienen på Södersjukhuset i Stockholms läns landsting. Smuts, avföring och andra extremiteter på vårdavdelningar och toaletter är oacceptabelt. Det innebär en vidrig miljö för patienter och personal att befinna sig. Det ökar också risken för spridning av infektionssjukdomar som i sin tur kan kosta liv. Stockholms läns landsting har Sveriges högsta landstingsskatt men ändå förmår inte den styrande Alliansen se till att vi har rena sjukhus. Nu måste Alliansen agera.

Det dör 700 personer om året i så kallade vårdrelaterade infektionssjukdomar (VRI). De har alltså sökt sig till sjukvården för at bli friska men där fått infektioner som sedan tagit deras liv. VRI är ett av de största hoten mot patientsäkerheten och innebär ett meningslöst lidande för patienterna. Dessutom innebär insjuknande i infektionssjukdomar att ytterligare vårdplatser behöver användas, vårdplatser som det i dag finns brist på.

Att detta fått pågå är ett resultat av ett bristfälligt politiskt ledarskap. Vi Socialdemokrater är övertygade om att det är en styrnings- och ledningsfråga vilken patientsäkerhetskultur som genomsyrar hela organisationen.

Vad som behövs är politiskt ansvarstagande. Vi kräver därför att landstingsalliansen tar tuffare tag mot den undermåliga städningen på våra sjukhus. I dag finns inte några konsekvenser för de sjukhus som inte följer hygienkraven, och avtalen är således helt tandlösa. Det vill vi ändra på. I november fattas beslut om nya sjukhusavtal och då vill vi inför nya och skärpta krav som innebär att de sjukhus som inte följer hygienkraven ska utdömas viten.

Vidare måste all personal som arbetar inom landstinget ha schyssta arbetsvillkor och få rätt förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Det innebär att städpersonalen måste få den tid och utbildning som krävs för att kunna göra rent. Om städservice upphandlas så måste kvalitetskrav införas som säkerställer en god arbetsmiljö för städpersonalen och att hygienkraven faktiskt uppfylls.

Vi Socialdemokrater är alltid beredda att ta politiskt ansvar för styrningen av vården.  Jag förväntar mig nu att Alliansen gör detsamma genom att lyssna på våra förslag så att nödvändiga förändringar för en patientsäkrare vård genomförs.

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev