lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Ingen mänsklig rättighet att jobba i Region Dalarna”

Publicerad: 2 september 2021, 09:52

”Det handlar om patientsäkerhet och att vi ska göra allt för att vår personal inte smittas”, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Dalarna. Foto: LINDA AXELSSON

Region Dalarna ska utreda om det går att kräva vaccination vid nyanställningar. ”Du får inte köra bil om du inte har tagit körkort”, säger regionrådet Ulf Berg (M) om förslaget.

Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19Region DalarnaHälsaArbetsgivare

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är Region Dalarnas personalutskott som har beslutat att ge regiondirektören i uppdrag att utreda frågan i samråd med rättsavdelningen och smittskyddsenheten. 

– Det handlar om patientsäkerhet och att vi ska göra allt för att vår personal inte smittas. Vård ska bedrivas med stöd av vetenskap och beprövad erfarenhet. Där ingår vaccinationer. Då kan jag tycka att de som ska jobba patientnära också ska ha den ledstjärnan, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Dalarna.

Ska det här bara gälla nyanställningar?
– Ja, men det är ett problem om man har personal som vägrar vaccinera sig. Det tror jag är en mer komplicerad fråga. Men vi tittar även på om man kan flytta personal. Vi måste göra allt som står i vår makt för att hindra att svårt sjuka patienter som ligger på sjukhus blir smittade. 

Gäller förslaget alla verksamheter i regionen?
– Utredningsuppdraget gäller alla. Sedan får vi se vad utredningen kommer fram till. Om man tycker att det här är en god idé eller inte alls, eller om man tycker att det är en bra idé för dem som jobbar patientnära. Det håller vi öppet. 

Finns det någon risk att det här kan uppfattas som diskriminerande mot dem som valt att inte vaccinera sig?
– Nej, du får inte köra bil om du inte har tagit körkort. Det är ingen mänsklig rättighet att jobba i Region Dalarna. Vi ska jobba med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Utredningen ska redovisa sina slutsatser till personalutskottet den 26 januari 2022. 

LÄS MER: Experter: Så här säger lagen om vaccinering.  

LÄS MER: SKR: Krävs mer för att nå hög vaccintäckning. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev