Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Inför kontroller för att stoppa könsstympning

Både högern och vänstern har blinda fläckar när det gäller hederskultur. För att få bukt med könssegregering, oskuldskontroller och könsstympning krävs att politiker vågar ta tag i frågorna på allvar, menar Gursimer Singh, kvinnorättsaktivist samt styrelseledamot i Varken Hora eller Kuvad.

Publicerad: 14 maj 2018, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Under sommarlovet är risken större att flickor utsätts för könsstympning.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KönsstympningJämställdhetHederskultur

När sommaren närmar sig ser många barn fram emot sommarlovet så att de äntligen kan vila ut och slippa skolan i tre månader. Men det är inte alla barn som längtar till lovet.

Under de längre loven är det större risk för att svenska flickor med rötter i andra delar av världen utsätts för så kallade oskuldskontroller, eller till och med könsstympning. På så vis försöker man säkerställa att flickor inte har sex före äktenskapet och därmed drar vanära över familjen. Det är inte det enda sättet man försöker behålla flickors ”heder”, ett annat exempel är den könssegregering som sker i religiösa friskolor.

Dessa fenomen har belysts många gånger i olika medier. Ett av de mer uppmärksammade fallen var när Kalla Fakta i TV4 sände ett uppmärksammat program om oskuldskontroller som utfördes av privata vårdgivare. Samtidigt som Alliansen propagerar för valfrihet och rätten att kunna välja privata aktörer riskerar deras politik att bana väg för religiösa och fundamentalistiska krafter som vill upprätthålla sina traditioner. Ironiskt nog är partierna inom Alliansen de som skriker högst mot hederskultur och könsstympningar.

Som socialdemokrat måste jag medge att vi på vänsterkanten inte heller är fläckfria. Vi som är verksamma inom vänstern måste sätta ner foten mot de religiösa krafter som försöker infiltrera våra politiska institutioner. Ytterligare ett problem är de blinda ”antirasister” som gång på gång förnekar hederskulturens existens och ifrågasätter de som kämpar mot hederskulturen. Rasism är snarare att välja att blunda för hederskulturens existens bland vissa invandrargrupper.

Men jag tänker inte blunda för dessa krafter. Jag tänker inte hindras av politikers ovilja att ta tag i frågan eller folkvalda som hellre fokuserar på sina egna karriärer än att försöka sätta stopp för könsstympningarna och oskuldskontroller.

Vi måste införa kraftiga åtgärder mot könsstympningar. Innan svenska flickor reser ner till sina föräldrars hemländer, där risken för att könsstympas är stor, måste föräldrarna informeras om vilka konsekvenser det kan medföra. Föräldrarna bör också få information, tillgänglig på flera olika språk, om att de riskerar att dömas till fängelse om de könsstympar sina döttrar.

Ytterligare en åtgärd som behövs är könsstympningskontroller på svenska flygplatser. Utbildade sjuksköterskor bör få befogenheten att utföra kontroller på flickor, både innan och efter resan.

Det är också viktigt att skolpersonal utbildas i högre utsträckning än idag. Det är de som kommer i kontakt med barnen dagligen. Det är inte bara deras, utan även samhällets ansvar, att se till att våra flickor inte utsätts för könsstympning.

Det är nästan skrattretande hur mycket vi pratar om att svenskar står upp för jämställdheten i Sverige, trots att detta försiggår. Vilken jämställdhet, frågar jag mig?

Gursimer Singh, barn- och kvinnorättsaktivist, styrelseledamot i Varken Hora eller Kuvad.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev