Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Inför fler försök med psykambulanser”

Centerpartiet i Region Skåne lägger nu under partistämman i Falun ett yrkande på att Centerpartiet ska verka för fler försök med psykambulansverksamheter i hela eller delar av landet.

Publicerad: 24 september 2015, 10:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

C i Skåne vill att psykambulanser införs på försök i hela landet.


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaAmbulanssjukvårdCenterpartiet

Psykisk ohälsa och psykiska sjukdomstillstånd drabbar brett och de drabbar hårt. Att därför från vårdens sida snabbt, effektivt och med rätt verktyg kunna bemöta, lindra och behandla vårdsökande är därför ytterst viktigt och en helt central del av den totala vården.

I dag vet vi att när det gäller psykiska sjukdomstillstånd så är tillgänglighet, både när det gäller att snabbt få respons och när det gäller att komma i snabb kontakt med rätt vårdinstans, ofta avgörande.

Det är nödvändigt både för patientsäkerheten, för att minska lidande, effektivisera och förbättra både patientmottagandet och eventuell vidarerapportering/ uppföljning samt för att förhindra ett eskalerande sjukdomstillstånd som i värsta fall kan vara förknippat med kraftigt ökad risk för självskada såsom självmord.

Därför kommer vi i Centerpartiet i Region Skåne nu under partistämman i Falun att lägga ett yrkande på att Centerpartiet ska verka för fler försök med psykambulansverksamheter i hela eller delar av landet. Detta för att avhjälpa brådskande och akuta tillstånd av psykisk ohälsa/psykiska sjukdomstillstånd hos vårdsökande.

Förutom den omedelbara vinsten för den vårdsökande så skulle detta även avslasta polisen som i dag ofta är den första instansen att respondera till dessa typer av nödanrop.

Därför ska vi från politikens sida göra det vi kan för att lindra lidande och för att lyfta upp psykisk ohälsa på den politiska agendan.

Birte Sandberg, gruppledare (C) Region Skåne, Tomellia

Annette Linander, (C) regionfullmäktigeledamot, Eslöv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News