Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Inför en blåljusakademi för att stoppa attackerna

Vi har under en lång tid kunnat läsa om vandalisering av ambulanser och polisbilar. Något som kan få ödesdigra konsekvenser. För att stoppa attackerna satsar Region Östergötland nu på en blåljusakademi som riktar sig till unga.

Publicerad: 17 mars 2016, 10:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi tror att utvecklingen går att vända och er fram mot att Region Östergötland tar ledartröjan i arbetet för att skapa en ökad trygghet.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdPolisenKriminalitetUngdomarAkutsjukvård

Att attackera och vandalisera fordon, och i vissa fall även personal, som arbetar för att rädda liv och skapa trygghet i samhället är avskyvärda handlingar som kan få mycket ödesdigra konsekvenser. Frågan har lyfts på nationell nivå och förslag har kommit om höjda straff för de som utför dessa. Det är bra, men vi kan – och bör – agera även på lokal och regional nivå.

Redan i höstas lämnade Moderaterna i Region Östergötland in en motion till regionfullmäktige om att inrätta en så kallad blåljusakademi för unga. Om fler unga får lära sig om vad de olika blåljusverksamheterna gör, och vad deras uppgift är, tror vi att vandalisering och attacker kan förhindras i större utsträckning.

Likaså kanske fler vågar – och kan – hjälpa till när kunskaperna ökar om hur man bör agera när olyckan är framme, istället för att stå bredvid och filma på olycksplatsen.

Vi tror även att vi, med en ökad förståelse för blåljusverksamheternas arbete, kan få fler unga att vilja söka sig till dessa verksamheter och kunna se en framtid inom brandkåren, polisen eller ambulanssjukvården.

Idén med en blåljusakademi är hämtad från Hagfors där detta har genomförts. Där har polis, räddningstjänst och ambulans bildat en blåljusakademi för att utbilda ungdomar i viktiga samhällsfrågor.

Utbildningen vänder sig till de som är födda år 1999 och 2000. Förutom att få en inblick i under vilka villkor som de tre samhällsfunktionerna arbetar ingår exempelvis utbildning i hjärt- och lungräddning, hur man hanterar brandsläckare och mycket annat.

En välkommen sidoeffekt väntas också bli en större förståelse för vikten av att samarbeta i svåra situationer och ge en ökad empati.

Region Östergötland biföll vårt förslag vid regionfullmäktiges senaste sammanträde och nu ska förutsättningarna för att inrätta en blåljusakademi utredas. Det är ett bra första steg och något för andra landsting/regioner att snegla på och kanske också ta efter.

Vi är medvetna om att det krävs ett omfattande arbete och stor samarbetsförmåga mellan många olika aktörer för att starta en blåljusakademi.

Men vi ser inte att vi kan fortsätta den utveckling vi har i dag. Vi måste jobba förebyggande och skapa trygghet i samhället. Både för de som ska hjälpa och för de som behöver hjälpen.

Vi tror att utvecklingen går att vända och vi ser fram mot att Region Östergötland tar ledartröjan i arbetet för att skapa en ökad trygghet för alla.

Marie Morell, oppositionsråd (M), Region Östergötland

John Weinerhall, ledamot av regionfullmäktige (M) Region Östergötland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev