Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Hur mycket byråkrati tål landstingen?

Mäta, rapportera, redovisa. Dokumentationen har gått för långt inom landstingsvärlden och nu är det dags att sätta stopp, tycker Tomas Högström (M), oppositionsråd Landstinget Västmanland.

Publicerad: 7 maj 2014, 13:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Byråkrati

Landstingen är regelstyrda och ska följa lagar och förordningar. Hälso- och sjukvården är också skyldig att följa olika myndigheters föreskrifter och allmänna råd som i större eller mindre omfattning är styrande, mer eller mindre detaljerande och i stor utsträckning kostnadsdrivande.

Samtidigt efterfrågar allt fler mer av mätbarhet. Resultatredovisningarna blir mer omfattande och allt mer detaljerade. Inte minst riksdag, regering och departement hör till de skyldiga. Andra parter som gärna bidrar är landstingens politiska ledningar och tjänstemannaledningar samt olika samarbetsorgan.

Sedan har vi boksluten. Numera räcker det inte med ett bokslut. Utöver den vanliga formen av bokslut, finns numera också barnbokslut, miljöbokslut och jämställdhetsbokslut och fler kommer det att bli.

Det är inte fel att mäta, redovisa och rapportera. Mycket av det som görs är bra och nödvändigt, men det börjar bli dags att fråga sig vart vi är på väg?

Landstinget Västmanland utgör 2,7 procent av landstingssverige. I ledningssystemet finns nu 9500 dokument, varav 95 procent är styrande. De flesta är anvisningar och råd för en patientsäker vård. Nödvändiga och viktiga dokument. Aktiva dokument uppgick vid samma tid till 5800 stycken som öppnats 28 000 gånger under januari.

I landstinget finns också 16 policys och fler kommer det säkert att bli. Processtiden för varje policy är mer är 12 månader.

Viktiga kvalitetsregister ska också hållas aktuella. Av största vikt för verksamheterna och vårdbehövande. Våra ledningsgrupper är dessutom ständigt upptagna med att hantera och svara på olika myndigheters frågeställningar och nedslag.

Så ser det ut i Landstinget Västmanland, och så ser det ut även i övriga landsting och regioner.

Konsekvenserna har inte låtit vänta på sig. Allt mer tid går åt till att mäta och redovisa, hålla reda på, rapportera och informera, diskutera, besluta samt ompröva och inte minst sammanträda om.

Min slutsats är att det pågår en omfattande byråkratisering av hälso- och sjukvården och det är dags att sätta stopp för den utvecklingen.

Som ett första steg efterlyser jag ett moratorium när det gäller nya regler, nya redovisningar, förordningar och policys (medicinsk säkerhet undantaget).

Det andra steget är rationalisera och effektivisera bland förordningar, policys och allmänna råd.

Det tredje steget är göra motsvarande beträffande av riksdagen beslutade lagar och regler.

Tomas Högström, oppositionsråd (M) Landstinget Västmanland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Byråkrati

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev