fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

HPV-vaccinera pojkar och förbättra liv och hälsa

Varje år drabbas hundratals kvinnor och män i Sverige av HPV-relaterad cancer. Trots det får inte alla personer i riskzonen tillgång till det vaccin som skulle förhindra uppkomsten av dessa cancerformer, skriver liberalerna Anna Starbrink och Barbro Westerholm.

Publicerad: 4 april 2018, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

HPV-vaccinet ges inte till alla som behöver skydd mot det virus som bland annat orsakar cancer, konstaterar Anna Starbrink (L) och Barbro Westerholm (L).

Foto: Tashatuvango / Colourbox


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinCancerVaccinationerJämställdhetEkonomi

Varje år avlider 150 kvinnor och 500 insjuknar i livmoderhalscancer. Antalet drabbade har ökat kraftigt de senaste åren. Varje år får också hundratals män cancer i svalg, penis och anus. HPV-viruset, som orsakar många av dessa cancersjukdomar är en av de vanligaste virussjukdomarna och utgör en stor fara för människors hälsa och liv.

HPV går att förebygga. Men det sorgliga är att vaccinationen som skyddar mot viruset ännu inte används av alla som skulle behöva skyddet. Det är hög tid att börja vaccinera såväl unga pojkar som riskgrupper av äldre män mot HPV. Statens saktfärdighet att utöka det nationella allmänna vaccinationsprogrammet riskerar många människors hälsa.

HPV-viruset är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen och viruset orsakar nästan 100 procent av all livmoderhalscancer. HPV ligger också bakom omkring 95 procent av alla fall av analcancer och 60–75 procent av cancer i penis, vulva, munhåla och svalg. Cancersjukdomar, som även om de inte dödar, kan leda till svåra konsekvenser: många som drabbas av cancer i mun och svalg tvingas till exempel amputera tungan och leva med svåra missbildningar.

Förutom alla dessa otäcka cancerformer ligger HPV-viruset dessutom bakom en av Sveriges vanligaste könssjukdomar, kondylom, med tiotusentals fall varje år. En oupptäckt och obehandlad HPV-infektion kan leda till sterilitet – något man ofta inte upptäcker förrän det är dags att försöka skaffa barn.

2010 infördes HPV-vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs fem eller sex. Vaccinet skyddar, men det är också viktigt att fortsätta med cellprovtagning för att upptäcka farliga cellförändringar. Trots vaccination och provtagning ökar förekomsten av livmoderhalscancer – ett farligt trendbrott de senaste åren. Det visar att vi måste göra mer.

Gratis HPV-vaccination av pojkar har diskuterats länge. Utredningar har gjorts och förslag remitterats. Folkhälsomyndigheten anser exempelvis att vaccination mot HPV för pojkar uppfyller smittskyddslagens kriterier och därför bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Våra grannländer Norge och Danmark har gått före med vaccination. Det är obegripligt att det ska behöva ta så lång tid i Sverige.

Skälen för att vaccinera pojkar är starka – liksom att vaccinera personer i riskgrupper till exempel män som har sex med män:

Hälsa. Vi ska förebygga de sjukdomar som går. HPV-vaccin är ett effektivt verktyg.
Effektivitet. Om vi bara vaccinerar flickor krävs 95 procents täckningsgrad för att skyddet ska vara riktigt effektivt. Om även pojkar får vaccinet, räcker det med 70 procent. Vaccination av pojkar skyddar även flickor!
Jämställdhet. Pojkar och män drabbas av såväl HPV-infektioner som dess följder – i värsta fall med dödlig eller missbildande cancer. Självklart borde de få samma möjlighet att skydda sig och sina partners.
Ekonomi. Förebyggande hälsovård är ofta lönsamt. Förutom de liv och den livskvalitet det innebär att undvika sjukdom, betyder färre sjukfall och dödsfall en ren vinst för vården och samhällsekonomin i stort. Enbart kostnaden för de, jämfört med cancer, relativt okomplicerade kondylombehandlingarna är idag mångdubbelt större än kostnaden för att bygga ut vaccinationen för pojkar och personer i riskgrupper. Kostnaderna för de HPV-relaterade cancerfallen är betydligt högre och närmar sig en miljard kronor.

Staten måste sluta söla med att skydda unga människors hälsa. Regioner och landsting måste förbereda sig att snabbt kunna starta vaccinationer, men en jämlik vaccination i hela landet måste införas med ett nationellt beslut. Det är dags för regeringen att fatta ett beslut för att rädda liv – inför HPV-vaccination för pojkar och personer i riskgrupper nu!

Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev